Elo zastanawia mnie jeden fakt dlaczego jeszcze żadni producenci motocykli nie wsadzili do żadnego motoru lub skutera silnika Wankla jak by się taki silnik sprowował czy duża moc by była i jak z żywotnością ???
eh a yamha R1 Genessis w wersji z wanklem ??? są motory z wanklami… fajny silnik, szkoda że duzo pali :-/ ale mocy to on ma ostro
nie tylko mocy :Pale mocy to on ma ostro
Niestety :/ jest to spowodowane tym, że "kanty" "wirnika" się ścierają, przezco paliwo jakby ucieka bokiem :/ Ale mnie to nie przeszkadza i mimo to kocham silniki Wankla :mrgreen:fajny silnik, szkoda że duzo pali
Najbardziej mnie ciekawi czy dało by radę taki silnik do skuterka jakoś zrobić i czy by się on dobrze spisywał przy takiej pojemności 50ccm.
spróbuję go specjalnie dla Ciebie wykonać jak tylko pójdę i skończę politechnikę :P Napewno dałoby rae, lecz nie wiadomo jak by się spisywal w skuterze :/Najbardziej mnie ciekawi czy dało by radę taki silnik do skuterka jakoś zrobić i czy by się on dobrze spisywał przy takiej pojemności 50ccm.
Ciekawe jaką miałby moc… :roll:
zajeb... dużą :mrgreen:Xarmac napisał:
Ciekawe jaką miałby moc... :roll:
na pewno gdzieś na świecie jest... :-PMaBZ napisał:
Najbardziej mnie ciekawi czy dało by radę taki silnik do skuterka jakoś zrobić
na pewno by zrobili tak że by się spisywał :-)corey93 napisał:
lecz nie wiadomo jak by się spisywal w skuterze
to na pewno, ale byłby tylko dla koneserów, ponieważ na pewno nie paliłby 3-4 litrów :P mocy miałby bardzo dużo jak an 50cc, i trzeba by mu było niezły kaganiec zrobić :P Ma ktoś może w planach iść na politechnike na wydział związany z konstrukcją silników?? Moglibyśmy razem zrobić jakiś taki projekcik naukowy i skonstruować wankla 50cc i zrobić taką manufakture, że robilibyśmy takie serca na zamówienie pod rme minarelli, piaggio itp :P hehe tak licząc silnik miałby chyba jakieś 15Km i kręcił nieziemskie obroty :P hehna pewno by zrobili tak że by się spisywał
ja zamierzam iść na politechnike na mechatronike…
no to Ty zajmiesz się całą elektryką :P Ktoś jeszcze?? trzeba mieć ekipę kilku osób :P a za kilka alt plany wprowadzilibyśmy w życie :)ja zamierzam iść na politechnike na mechatronike...
ja to ide na wyższą szkołę matematyki i Informatyki w Białym wątpię czy się przydam…
corey … ale lecisz w przyszłość mi wszyscy mówią że za bardzo myśle o przyszłości ale przy tobie to ja jestem cienki bolek XD
heh widzę to
odroty 13 tys.
amba fatima, tłok wystrzelił kierowca dupy ni ma <lol2> :573:
W wanklu tłok by raczej nie wystrzelił. Prędzej ukręciłby się wał, łożyska by wyparowały a wariator na powrót stałby się kawałkiem nieukształtowanego stopu aluminium.
13k obrotów myśle, że dla 50ccm wankla było średnim zakresem obrotów
Jest trochę wariacji na temat silnika Wankla.
Polecam poczytać o silniku Woźniaka i silniku X
W wanklu tłok by raczej nie wystrzelił
dokładnie :P tak właściwie to w wanklu nie ma tłoka tylko jest wirnik :P hehe
13k obrotów myśle, że dla 50ccm wankla było średnim zakresem obrotów
no i jak by to jeździło :P :mrgreen: kurde :D nie ma uja :D trzeba będzie na polibudzie zebrać ekipe i to "zrobić" :lol:
dokładnie :P tak właściwie to w wanklu nie ma tłoka tylko jest wirnik :P hehe
oj muszę cie zmartwić :P tłok to nazwa samowskazująca że coś się tłoczy, silnik wankla też tłoczy mieszanke paliwno-powietrzną, tylo że tam sów ssania-pracy-wydechu jest wykonywany tylko jedyn obrotem wału korbowego. Tłok zamiećszczony jest mimośrodkowo przez co kręci takie wysokie obroty:) żadnego wirnika tam nie ma to błedna teza corey
Mhm … czyli ten silnik jest 1-suwowy ?
tak jedno suwowy
przez to ma właśnie takie osiągi i obroty wysokie
ja bym nie powiedział że tam są w ogóle suwy. Bo przecież ten tłok się obraca.