Silnik Wankla

Elo zastanawia mnie jeden fakt dlaczego jeszcze żadni producenci motocykli nie wsadzili do żadnego motoru lub skutera silnika Wankla jak by się taki silnik sprowował czy duża moc by była i jak z żywotnością ???

eh a yamha R1 Genessis w wersji z wanklem ??? są motory z wanklami… :wink: fajny silnik, szkoda że duzo pali :-/ ale mocy to on ma ostro :sunglasses:

ale mocy to on ma ostro

nie tylko mocy :P

fajny silnik, szkoda że duzo pali

Niestety :/ jest to spowodowane tym, że "kanty" "wirnika" się ścierają, przezco paliwo jakby ucieka bokiem :/ Ale mnie to nie przeszkadza i mimo to kocham silniki Wankla :mrgreen:

Najbardziej mnie ciekawi czy dało by radę taki silnik do skuterka jakoś zrobić i czy by się on dobrze spisywał przy takiej pojemności 50ccm.

Najbardziej mnie ciekawi czy dało by radę taki silnik do skuterka jakoś zrobić i czy by się on dobrze spisywał przy takiej pojemności 50ccm.

spróbuję go specjalnie dla Ciebie wykonać jak tylko pójdę i skończę politechnikę :P Napewno dałoby rae, lecz nie wiadomo jak by się spisywal w skuterze :/

Ciekawe jaką miałby moc… :roll:

Xarmac napisał:

Ciekawe jaką miałby moc... :roll:

zajeb... dużą :mrgreen:

MaBZ napisał:

Najbardziej mnie ciekawi czy dało by radę taki silnik do skuterka jakoś zrobić

na pewno gdzieś na świecie jest... :-P

corey93 napisał:

lecz nie wiadomo jak by się spisywal w skuterze

na pewno by zrobili tak że by się spisywał :-)

na pewno by zrobili tak że by się spisywał

to na pewno, ale byłby tylko dla koneserów, ponieważ na pewno nie paliłby 3-4 litrów :P mocy miałby bardzo dużo jak an 50cc, i trzeba by mu było niezły kaganiec zrobić :P Ma ktoś może w planach iść na politechnike na wydział związany z konstrukcją silników?? Moglibyśmy razem zrobić jakiś taki projekcik naukowy i skonstruować wankla 50cc i zrobić taką manufakture, że robilibyśmy takie serca na zamówienie pod rme minarelli, piaggio itp :P hehe tak licząc silnik miałby chyba jakieś 15Km i kręcił nieziemskie obroty :P heh

ja zamierzam iść na politechnike na mechatronike…

ja zamierzam iść na politechnike na mechatronike...

no to Ty zajmiesz się całą elektryką :P Ktoś jeszcze?? trzeba mieć ekipę kilku osób :P a za kilka alt plany wprowadzilibyśmy w życie :)

ja to ide na wyższą szkołę matematyki i Informatyki w Białym wątpię czy się przydam…

corey … ale lecisz w przyszłość :smiley: mi wszyscy mówią że za bardzo myśle o przyszłości ale przy tobie to ja jestem cienki bolek XD

heh widzę to
odroty 13 tys.
amba fatima, tłok wystrzelił kierowca dupy ni ma <lol2> :573:

W wanklu tłok by raczej nie wystrzelił. Prędzej ukręciłby się wał, łożyska by wyparowały a wariator na powrót stałby się kawałkiem nieukształtowanego stopu aluminium.

13k obrotów myśle, że dla 50ccm wankla było średnim zakresem obrotów :smiley:

Jest trochę wariacji na temat silnika Wankla.
Polecam poczytać o silniku Woźniaka i silniku X :smiley:

W wanklu tłok by raczej nie wystrzelił

dokładnie :P tak właściwie to w wanklu nie ma tłoka tylko jest wirnik :P hehe

13k obrotów myśle, że dla 50ccm wankla było średnim zakresem obrotów

no i jak by to jeździło :P :mrgreen: kurde :D nie ma uja :D trzeba będzie na polibudzie zebrać ekipe i to "zrobić" :lol:

dokładnie :P tak właściwie to w wanklu nie ma tłoka tylko jest wirnik :P hehe

oj muszę cie zmartwić :P tłok to nazwa samowskazująca że coś się tłoczy, silnik wankla też tłoczy mieszanke paliwno-powietrzną, tylo że tam sów ssania-pracy-wydechu jest wykonywany tylko jedyn obrotem wału korbowego. Tłok zamiećszczony jest mimośrodkowo przez co kręci takie wysokie obroty:) żadnego wirnika tam nie ma to błedna teza corey

Troche o silniku wankla:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Silnik_Wankla

Mhm … czyli ten silnik jest 1-suwowy ? :smiley:

tak jedno suwowy
przez to ma właśnie takie osiągi i obroty wysokie

ja bym nie powiedział że tam są w ogóle suwy. Bo przecież ten tłok się obraca.