Witam wszystkich jestem jeszcze noobem wiec proszę o wyrozumiałosc.
niedawno zauwazyżem ze się grzeje ale to było z powodu tego że uszczelka się wyrobića przy pompce i woda ciek?a ,wiec ją wymieniłem i git , przy okazji tez pomyslażem ze wyreguluje gaźnik bo mi slabo chodzić jakos .wszystko wyglądało ok ale jak przejechalem z 5 km to mi wskazówka od temperatury na czerwone pole prawie weszła , skuter grzeje się strasznie szybko nigdy wczesniej nie miałem problemow z chłodzeniem .sprawdzażem czy moze jest woda w chłodnicy i byla do pe?na , sprawdzałem czy na pewno dorze złozyłem pompke wody ,starszy mówił ze to moze przez brak oleju ale olej jest i to sporo.słyszałem ze silnik się moze grzac od źle wyregulowanego gaźnika czy to prawda?mam silnik minarelli 2t.
proszę o pomoc.
Woda w chłodnicy?! widać jak go kochasz
Kup jakiśp?yn choć najtaż?szy. Bo na pewno jest różnica między wodą a tym i wtedy sprawdź czy się grzeje.
No z gaźnikiem to zależy. Jak jest za dużo powietrza w mieszance temp. spalania się podnosi i wtedy :573:
Hym, od gaźnika powiadasz… Gaźnik jest odpowiedzialny za chłodzenie. Czym większa średnica, tym większy przepływ powietrza… Inna sprawa że do tego powietrza musisz do?o?y? też większą ilość paliwa…
mati212 napisał:
sprawdzażem czy moze jest woda w chłodnicy i byla do pe?na
"woda" w chodnicy nie może był do pe?na!! masz miark?, więc lej wg. niej
A po za tym przyczyny grzania się silnika:
-źle wyregulowany gaźnik
-zażamany w??
-sprawdź też uszczelki w cylindrze.
I jeśli na prawdą używasz wody to zmień na płyn ch?odniczy.
jakgo juz kupiłem do by;a tam woda wiec ja dalej wody doleważem i wskazówka praktychnie nie ruszala z niebieskiego .mówiac ze wody nalalem do pełna mialem na mysli ze bylo jej tyle ile trzeba. dzieki w kazdym razie, za chwile sprobuje gaźnik poprawic i węże sprawdźe
Ja mam tak samo, tyle że mi simmering od pompy wody poszed?.. i na razie sam leje wodą ponieważ szkoda płynu (wycieka jak g?upiee) i w?asciwie na razie nim nie jeżdżądopóki nie kupie uszczelki, jak ją zmieńie to i płyn kupie. Zobacz czy odwrotnie nie założyliście w??y.
Nie wiem czy w skuterach są ale to może był wina termostatu, możliwe że się nie otwiera a woda w ogóle nie opuszcza cylindra i nie przep?ywa przez chłodnice. Jak silnik się nagrzeje zobacz czy chłodnica jest gorąca czy zimna. jak zimna to na 99% termostat.
Marian napisał:
Nie wiem czy w skuterach są ale to może był wina termostatu, możliwe że się nie otwiera a woda w ogóle nie opuszcza cylindra i nie przep?ywa przez chłodnice. Jak silnik się nagrzeje zobacz czy chłodnica jest gorąca czy zimna. jak zimna to na 99% termostat.
Przytkaż się też cosik mogło w czasie wymiany uszczelki :P
Ta ktoś lać wode i poszły uszczelki Dlatego masz nauczke czemu płyn BO P?YN KONSERWUJE !!!
Odpowietrzyże? ?
Gaźnik jest odpowiedzialny za chłodzenie wewnątrz cylindra bo wpada mieszanka do skrzyni i chłodzi.
Przytkaż się też cosik mogło w czasie wymiany uszczelki
co się mogło przytkac ?
Jak silnik się nagrzeje zobacz czy chłodnica jest gorąca czy zimna. jak zimna to na 99% termostat.
chłodnica tez jest gor?ca
Zobacz czy odwrotnie nie założyliście w??y.
wezy wcale nie scięgażem podczas wymiany uszczelki odkręciłem jedynie te pokrywy
ustawićem teraz w gaźniku troszkę zbyt bogatą mieszankę ale i tak się grzaż ,czyli to nie jest wina gaźnika a węże nie były na pewno nigdzie zagiżte bo jeździlem bez obudowy i sprawdzałem je. zastanawiam się nad tym co napisać koks , zeby sprawdzić uszczelki cylindra, tzn. o jakie uszczelki chodzićgdzie one są? po czym poznać ze się nie nadają kiedy już rozkr?ce ten cylek?
Chyba chodzi o uszczelkę pod głowicę, poprostu odkręć g?owice, tam będzie taka czerwona/pomaraż?czowa uszczelka (przynajmniej u mnie). Jeśli będzie pop?kana to wyskrob ją śrubokrętem, wszystko ładnie wyczyść i w??? now?.
i jeśli masz termostat, to go wyrzu? całkiem!!!
Odpowietrzyże? ?
na pewno nie jest zapowietrzony ale z tym płynem to rzeczywiście macie racją ,doszedżem do wniosku ze to najprawdopodobniej chłodnica się zakamieniża bo robilem tak jak "podly"jak musiałem gdzieś koniecznie pojechaćbo uszczelka mi poszła a kamień najlepiej się wytr?ca w wysokiej temperaturze, więc radze ci tak już nie robić.Jutro odkręce chłodnice i zobacze jak to wygląda ,podobno najlepiej wlaż do niej roztw?r z sodł kaustyczn? i czekaż.i ew. zobacze tą uszczelkę pod glowic? ale nie rozumiem jak to się może mieć do tych objaw?w.
i jeśli masz termostat, to go wyrzu? całkiem!!!
dlaczego wyrzucię?
Czy dzięki niemu dziala właśnie ta wskazówka stanu temperatury ?bo jeśli tak to wole nie wyrzucac bo na przyszło?c nie będą wiedział kiedy będzie gor?cy.
Oj chyba nie dzięki niemu…
Jeśli wyrzucisz termostat to zmniejszysz nagrzewanie się silnika.
Bo będzie lepszy przepływ cieczy.
I wymienić tą wodą na p?yn!!!
chłodnica dziala w najlepsze , dmuchalem w rurki podłączone do silnika i tam tez jest wszystko ok. mam pytanie czy mozliwe jest to zeby silnik się aż tak grzaż z powodu ze do benzyny nie jest dozowany oleją? bo chyba innej możliwości juz nie ma :-/ olej jest w zbiorniku ale bede musiał sprawdzić czy ten dozownik dziala.
siema.ja mam nrg od kilku dni i mało na ten temat wiem.mi tez się grzeje i to raczej przez termostat i mam pytanie co do jego lokalizacji-znajduje się przy glowicy przy wezu od powrotu???
[ Dodano: 17-03-2009, 19:26 ]
Marian, no no trochę pracy kosztówalo ale efekty bomba.ja na razie jestem nowicjuszem w tych sprawach i mam nrg tez z 95r. tyle ze jak na razie w proszku bo z chlodzeniem problem ehhh
Termostat jest w głowicy przy wężu od wlotu (musisz wykręcić glowice, bo jest on od wewnątrz:))
ehh dalej się grzeje,moze pompa jest nanic…od przewodu wychodzacego z pompy idzie jeszcze taki cienki przewodzik i podlaczony jest do glowicy,jak mi mruga kontrolka od temp. i ten cienki przewodzik odczpie od chlodnicy to syczy z niej gorace powietrze przez chwile( a w chlodnicy bulgocze)-pozniej leci dopiero plyn.czemu tak jestą?moze przewody sa odwrotnie podlaczone, a moze pompa się zepsulaż?u poprzedniego wlasciciela jezdzil na wodzie, moze wytracil się z niej kamień i uszkodzil pompe?
A jaki masz setup?
Kolega miał w Piaggio serie cycek i wysokoobrotowy wydech Polini FR3 i grzał mu się bardzo.
Teraz zmieńił cylinder na sportowy i mu się nie grzeje (max 50c)