Witam, mam problem ze skuterem Kingway Euroboy 2t 2008r., 2 miesiące temu założyłem do niego większy cylinder z 50 ccm na 70 ccm. Od tego czasu był poprawnie docierany wszystko działało sprawnie jednak, gdy jedzie się nim dłużej lub sprawdza prędkość maksymalną ok. 70 km/h silnik gaśnie, lecz po ponownym odpaleniu jedzie dalej, dzieje się tak zazwyczaj przy zmniejszaniu prędkości (delikatnym puszczaniu manetki), przed zgaśnięciem nie traci mocy. Nie wiem co mogło się z nim stać bo problem ten pojawia się od kiedy zmieniłem cylinder.
Regulowałes gaźnik ?
Masz za małą dyszę, lub gaźnik. Jak jeździsz spokojnie, mieszanka paliwowo powietrzna jest ok. W momencie wkręcenia silnika na większe obroty, do cylindra dostaje się za mało paliwa i przegrzewa się
Za mała dysza główna. Możesz minimalnie zdławić puszkę filtra powietrza albo podnieś max iglicę lub wymienić dyszę na 70 lub 75. Podejrzewam ze masz gaźnik ze ssaniem które ma naciągnięty gumowy kapturek ocieplający. Tam prawdopodobnie masz dyszę 60 lub 68.
Dzięki za odpowiedź, jednak jaki gaźnik będzie pasować do chińskiego cylindra 70 ccm w skuterze 2t.
taki jak masz. dysza kosztuje max 10 zł. Wymiana jest prosta. Nie ma sensu zmieniać gaźnika jeżeli dobrze odpala i wkręca się na obroty
Dzięki za odpowiedź, wymienię dysze i odpisze jak działa.