Silnik 125ccm (lub podobny) do Zipp Quantum 50ccm

Witam.

Obecnie mam do wymiany cylinder, tłok, wał itd w moim Zipp Quantum GT5 2007 (silnik 2T, 50ccm) ponieważ silnika nie da się już uruchomić - brak kompresji. Koszt z robocizną to ok. 450-500zł.

Zastanawiam się na wymianą całego silnika (nawet jakbym miał dopłacić) lub przeróbkę obecnego silnika aby wchodziły większe cylindry lub ... może ma ktoś ma inne pomysły? Chodzi mi o to, aby Quantum był szybszy (prędkość od 90km/h wzwyż) i zrywniejszy, więc w rachubę wchodzą tylko cylindry >90cmm lub silniki od 100ccm wzwyż (oczywiście w dowodzie rejestracyjnym będzie pisało 50ccm, czyli bez prawa jazdy). Wiem, że sprzedawany jest Zipp Quantum 125ccm, więc może ten silnik? Może inny silnik z innych skuterów/motorowerów bez przeróbek można zainstalować w Quantumie?

Wiecie gdzie kupić silnik >100ccm (nowy lub używany) pasujący do Quantuma i za ile?
Wiecie jak przerobić silnik 50ccm 2T do co najmniej 90ccm i za ile?
Co polecacie zrobić w tej sytuacji? Macie jakieś pomysły?

Ja tez planuję taki swap z powodu niedostatku mocy, tylko że ja mam 4T to i więcej mam roboty bo mam dolne mocowanie, niby pasuje silnik piaggio ale nie jestem zainteresowany używkami, mam 90ccm i kiedyś robił wrażenie dziś mam wiele do życzenia, potrzebuję wiekszego momentu obrotowego, a dalsze ulepszanie mojego silnika sie nie opłaca bo nie widze w nim widoków na przyszłość. A że obecna chińska konstrukcja spisuje sie świetnie upatrzyłem sobie ten silnik, jest w miare tani i jak się znowu znudzi to można wrzucić bez problemu większy kit http://www.rooader.pl/okno_ara.php?k=katalog&w=&n=4732&d=352&d1=88&d2=266&d3=

Nikt nic nie wie na temat większego silnika do Quantuma lub przynajmniej jak stuningować 50ccm do wartości >90ccm?

Myślę, że jeśli dorwiesz silnik 125cmm od quantuma to powinieneś go zamontować bez większych problemów, gdyż gościu w serwisie mi powiedział, że ramy są identyczne w modelach 50 i 125cmm.

Murdelec napisał:

Myślę, że jeśli dorwiesz silnik 125cmm od quantuma to powinieneś go zamontować bez większych problemów, gdyż gościu w serwisie mi powiedział, że ramy są identyczne w modelach 50 i 125cmm.

Dobra, ale gdzie kupić taki silnik? Jakoś nie widzę ogłoszeń, ponadto na stronie Zippa nic nie pisze o możliwości kupowania części.

http://moto.allegro.pl/silnik-oryginalny-125cc-krotki-743mm-i2346701868.html