Runner czy Katana?

Witam, proszę o pilną pomoc. Jestem początkującym i chciałbym się dowiedziec co będzie dla mnie lepsze: Gilera Runner czy Suzuki Katana :?: z wygladu duuuuuzy + ma runner a jak jest w praktyce? Co będzie lepsze na poczatek? Pozdrawiam

Na początek to kup sobie Typhoona, NRG albo coś w tym stylu… nie są za duże te skutery i dobre dla początkujących. a potem się przesiędę np. na Runnera :stuck_out_tongue:

Sprawa wygląda tak: Gilera Runner: Dla ludzi ,którzy lubię krótkie i nieco dłuższe wycieczki.Widać to zarówno w gabarytach skutera jak i w osiągach zwłaszcza w wersji SP. Suzuki Katana: Tutaj gabaryty i osiągi nie powalają.Dla osoby o średnim wzroście starczy jednak nieco wyżsi będą mieli problemy. Jeżeli chcesz na początek koniecznie coś z tych dwóch ze względu na mniejsze moc bierz Katane.Potem oczywiście jeżeli fundusze Ci na to pozwolą przesiadaj się na Runnerke albo Aeroxa. Pozdro

Ja jak bym zaczynasz porozglądał bym się za -NRG -F12 -F15 -TYPHOON -PIAGGIO ZIP -GILERA STALKER -YAMAHA BW’S Jeżeli tamte dwa koniecznie to Katanę. Pozdrawiam

Hmm… myśle że na początek odpowiednim dla Ciebie skuterem będzie Katana, a zależy jeszcze jakiego jesteś wzrostu :slight_smile:

weź runnera od razu bo tera kupsiz katane i znowu pieniadze na runnera bys wydawal …;/

Siema… Na początek proponuje Katanę, ponieważ jest ona mniejsza i lżejsza niż Runner. Runner jest skuterem dla ,kierowców", którzy mają już jakieś doświadczenie w jeździe na skuterze. Moim zdaniem Suzuki Katana jest dobra i dla początkujących i dla zaawansowanych użytkowników skuterów także weź ją, a na pewno nie będziesz żałował. Mój kumpel ją ma i jest z niej zadowolony. Właściwie to miał, bo już parę dni temu kupić sobie większy motor. Pozdrawiam.

Ja osobiście odradzam Ci oba;p ale jak już tak na siłę to brałbym runnerke. Kolega ma i fajny sprzęcik. Katana też nie jest zła. no to zależy od tego, ile masz kasy na ten cel i czy będziesz jeździć sam czy z kimś, czy masz doświadczenie czy nie.

Jeśli masz kase na nowego lub w prawie nowego runnera to kupuj. Będzie zablokowany więc spokojnie dasz sobie z nim radę a później jak już Ci się znudzi jazda w porywach do 50 km/h to go odblokujesz, a potem może z tuningujesz :wink: Pozdro.

Mam 177 cm wzrostu. Powiem tak: Napewno nie bede kupowal nowego skutera, bo za jakieś 3 lata zrobie raczej prawko i bede mogl kpic sobie cos wiekszego :sunglasses: naprzyklad Runnera 200 :mrgreen: A doswiadczenia jak pisalem nie mam, czytaj ze zrozumieniem :stuck_out_tongue: W sumie to chyba raczej mnie przekonaliscie do Katany.

Według mnie zakup Katany to głupota. Silnik Morini, który nieco odstaje od P/G czy Minarelli, wyglądem nie zachwyca, osiągami również, blokowana na przełożeniach (dodatkowe koszty). Dlaczego akurat Katana Jest wiele innych skuterów tej klasy, które są zdecydowanie lepsze od Suzuki. Przykładem może był Yamaha Aerox, Neos, Piaggio NRG Power, Aprilia SR czy też modele Malaguti. Przemyśl to dobrze, bo Katana nie jest najciekawszą propozycją.

Na twoim miejscu kupiłbym Katanę choć z wyglądu podoba mi się bardziej Runner, śmigałem na Katanie i Runnerze , i dla mnie bardziej elastyczna była Katana, jakoś lepiej się nią śmigało.

no dobra, czyli rozumiem ze im mniejszy tym na poczatek lepszy… a co myslicie o Peugeocie TKR :?:

Pomyśl o Malaguti. f12 albo f15. Bardzo dobre skuterki, sprawdzony silnik minarelli, wygląd nie najgorszy (oczywiście mówię o nowszych rocznikach), osiągi bardzo dobre no i cena nie jest wygórowana bo za 3500zł to masz maszynkę z 2003? One nie są drogie a są dobre :wink:

hmm no dobra, a jak jest u nich z dostępnością części itp :?: i jeszcze jedno od ktorego rocznika w f12 zaczynają się przednie lampy te z nowszych wersji :?: bo szlak mnie trafia jak widzę okragle reflektorki :evil:

2008 chyba, bo z tego co wiem to od tego roku dopiero f12 sa na polskim rynku. A jeśli chodzi o dostepnosc części. Silniki minarelli to najpopularniejsze i najbardziej sprawdzone silniki do skuterów, wiec na to pytanie juz mozesz sobie sam odpowiedziec. Wcale nie musisz jechac do autoryzowanego serwisu zeby Ci cos zrobili, w pierwszym lepszym ci go naprawia i na części nie będziesz musial dlugo tez czekac. Jest tez mnostwo części zamiennych do tych silnikow. Pozdrawiam.

Malaga z takimi hmm… bardziej trójkątnymi światełkami produkowana jest od 2007roku. Problem z niż jest natomiast taki, że silnik jaki do nowych f12 montują pochodzi z fabryk CPI. można się więc spodziewać wału 16mm co komplikuje nieznacznie możliwości tuningowe.

Mnie też to denerwowało ale już się przyzwyczaiłem :smiley: poza tym możesz zrobić sobie badlooka i wygląda dużo lepiej

z czystym sumieniem mogę poradzić Ci runnera. Szybki, ma duży bak 12l, w wersji SP masz gaźnik 17,5 baaardzo duży dostąp części, które nie są drogie porównując do innych skuterów (w tym pewnie i katany) a o wywrotkę musiał był się prosił, bo jest strasznie stabilny. :wink: Bierz runnera i nie żałuj :wink:

bielo.rnn napisał:

Bierz runnera i nie żałuj ;)

Kolega ma racje! I osiągami i wyglądem runner wygywa. Runnerki to jedne z najlepszych sprzętów na rynku ;-)