Witam! Koleś przejechać się moim skuterem , po jaiż dok?ach, a jak wiecie w f12 aku jest na takiej półce która się otwiera i aku wypada (tzn sięa akumulatora ją otwiera). Jeden z kabli przyk?cony był śrubkę do akumulatora i kiedy akumulator wyleciał, wyrwałmi kabel gdzieś z wiżzki z przodu. Odkręciłem i zauważyłem że jeden z kabli jest oderwany(były połączone na taśmę izolacyjn?). Skr?cięem je i próbowałem odpali ale rozrusznik tylko bzyczy… Wogole nie zażapuje ani nic, tylko tak cichutko się kręci coś w nim… Teraz są dwa kable niebieskie i nie wiem jak to po podłaczaż, gdy wziąłem minus do jednego z nich i przekr?cięem na zapłon i próbowałem z rozrunika odpali, zrobilo się mały spiżcie. tak to wygląda. ten czarny kabel to minus od aku, te 2 pozostałe niebieskie nie wiem do czego… jak to po??czy??
kabel 2 i 1 są połączone na focie.
i tu mam jeszcze takie coś, i nie wiem do czego to ma był… :-/
to na ostatniej fotce wygląda tak jak u mnie kabelek od chłodnicy, jeśli on prowadzi do kierownicy to pewnie to jest to :mrgreen:
kolega wyzej ma bardzo ciekawe domyslenia o kablach z chlodnicy xD niby do czego maja służyć kable z chlodnicy jak tam w ogóle nie ma napiecia … podly sprawdź najpierw czy aku się nie rozladowal, podlacz od kogos innego akumulator na 2min. a jezeli nie to gdzieś musi byc cos jeszcze niepodlaczone(to co trzymasz na 2 focie nie wiem od czego to jest) bo jezeli by bylo źle podlaczone bylo by spiecie i bezpieczniki poszly by w pizdu pozdrawiam
o aku tu nie chodzi bo tak to by było słychać że kręci i poprostu pada a tu tak bzyczy… :shock:
Może był coś z akumulatorem. Mój kumpel ma zużyty akumulator i jak podłączyć samochodowy taki wielki to też tylko bzyczaż rozrusznik, tak jakby nie zażapywałza złbki w ogóle.
Możesz przeciągnąć od jakiegoś kolegi z akumulatora kable do siebie i zobaczyć czy odpala
Bzyczy w przekładni
U mnie jak kiedyś rozkr?cażem, i źle założyłem tą zębatkę co kręci wiatrakiem od warioo to właśnie tak bzyczaż i nie mógł zażapaż. Dopiero po dobrym założeniu, wrócić do normalno?ci.
Sprawdź też czy aku nie jest słaby(nie kompletnie rozładowany), bo jak stać z rozł?czonymi kablami to podczas jazdy go nie ?adoważ, a wtedy lipa i jak nie jest w pełni się to właśnie bzyczy (choć trochę pary w sobie ma ale to nie to) i nie może zażapaż. Zaobserwowałto można jak długo pokr?cisz rozrusznikiem jak ci nie chce odpalic to jak już aku sąabnie to wtedy już nie łapie i bzyczy.
A możliwe by było, że od upadku, się rozładoważ? Bo koleś jechać i mu aku wypadło i kabel minusowy wyrwałtam ze środka co na focie jest i jak przy??czam te kable to tylko bzzz…;/
PodLy napisał:
A możliwe by było, że od upadku, się rozładoważ?
Zależy ile czasu, choć nie powinien a na to wygląda.
PodLy napisał:
ak przy??czam te kable to tylko bzzz
Od raza jak przy??czasz to bzzz czy jak starter wciśnieszł
no to bzz jest ze startera, więc jak podłącze to nic się nie dzieje a jak przekr?ce na zapłon to bzzzz
zdejmij sebatke zostaw sam rozrusznik jezeli dalej nie będzie krecic podlacz inny akumulator jezeli dalej nie będzie krecil elektryke będzie trzeba przeswietlic
Witam wszystkich ![]()
żeby nie pisać drugiego tematu z podobnym problemem, napiszą tutaj ![]()
Otą? zaistniaż u mnie problem z rozrusznikiem. Pr?buje kr?cię, ale nie jest w stanie zapali silnika. Za którym? razem dopiero zapali (lub nie), ale to zdecydowanie za długo. Kopka dziala bez zarzutu. Taka sytuacja dzieje się, gdy gaszł skuter i po 5 minutach próbuje go odpali (np. wracam ze sklepu) i nic, nie dziala. Wtedy muszę się poratowałkopk?, ale nie jest to zbyt wygodne. Wiecie, co może był nie taką
Torque8 jezeli rozrusznik kręci się ale ledwo co to najpierw podładuj akumulator bo tyle co jeździsz na skuterze nie starcza by go nażadował2. jezeli dalej będzie się kręcić z oporem ale już lepiej to zębatki rozrusznika przeczy??
POZDROO
Bendix
[ Dodano: 2008-08-02, 19:18 ]
PodLy ja tez tak mialem to poszedl pierscionek w bendixie :PP wez rozkrec i zobacz
Miałem to samo i okazało się że akumulator za słaby a ten bendix nie chciał wejść w zębatke tylko przed niż się kręcił ( w przerwach na buczenie) Wystarczyło podładować akumulator albo jak ja kupić nowy;)
Nowy kupywałem niedawno więc spróbuje podładować.
rób tak podłacz jakis od samochodu pod sam rozrusznik i pobacz czy kręci ja tak zrobiłem i pomogło Oczywiście wina starego akumulatora
Skuter dziś zaprowadziłem do elektryka więc mam spokój, chyba cały schemat od nowa będzie robić…