Różnice między Kymco Agility 50 4T,a Sym ORBIT 50 4t

Witam!
Chciałbym się Was zapytać jakie są różnice między Kymco Agility 50 4T,a Sym ORBIT 50 4t ?
Czy te modele mają różne silniki ?
SYM Orbit ma XS1P39QMB.

velox napisał:

Witam!
Chciałbym się Was zapytać jakie są różnice między Kymco Agility 50 4T,a Sym ORBIT 50 4t ?
Czy te modele mają różne silniki ?
SYM Orbit ma XS1P39QMB.

Na pewno różnią się nazwą :)

A na poważnie to kiedyś szukając skutera siedziałem i na jednym i na drugim. Mam wrażenie, że odrobinę wygodniej siedziało mi się na SYM-ie. Do tego ma on lepiej zaprojektowaną podłogę, na której nie ślizgają się nogi oraz ma ciekawie rozwiązaną dodatkową blokadę zapłonu.

Natomiast czytałem, że SYM jest trochę wolniejszy od Kymco i więcej pali, przez inne przełożenia (niestety, nie potwierdzona informacja)

No a silniki maja różne ?
A co do tej dodatkowej blokady zapłony to się zastanawiam w sumie po co ona jest..? Ja z tego akurat nie korzystam.

Silniki mają trochę inne, ale nie orientuję się, co dokładnie się różni. SYM jest trochę dokładniej zrobiony - jak wspomniał klekocix, ma bardziej przyczepną podłogę (z prążkami), wygodniejszą kanapę, blokadę zapłonu (to rozwiązanie charakterystyczne dla większości SYMów), a także trochę lepsze zawieszenie z przodu (lepiej tłumi poprzeczne nierówności - skuter tak nie podskakuje) i odrobinę porządniej spasowane plastiki. Niestety, to wszystko kosztem osiągów, które są o zauważalnie słabsze od Kymco - przynajmniej w starszej wersji, z przednimi kierunkowskazami na wysięgnikach; nowa, z kierunkowskazami w przedniej owiewce, ma podobno tę samą jednostkę napędową co Mio, która przynajmniej tam mile zaskakuje - jest bardzo zrywna jak na czterosuwa i potrafi spalić mniej niż dwa litry benzyny na setkę.

Szkoda, że nie wiedziałem o tym ze maja rożne silniki. Sprzedawca mnie zapewniał ze SYM ORBIT 50 4t to dokladnie to samo co KYMCO AGILITY 50 4t...

Nie mogłoby to być to samo, bo Kymco i SYM to dwie różne, niezależne od siebie firmy. Ich wspólną cechą jest tylko rodowód - obie produkowały kiedyś podzespoły dla firm japońskich, więc teraz czerpią z tych samych doświadczeń.