Witam potrzebuję rozmiarów uszczelniaczy na wał na tył i przód do silnika MINARELLI leżący skuter to REX 50 .I proszę o pomoc jak sprawdźić czy tłok jest do wymiany ponieważ wydaje mi się że ma słabą kompresję i bardzo ciężko zapala oraz nie ma zbytnio mocy.
Proszę o waszą pomoc!
wkręć w miejsce świecy manometr do mieżenia ciśnienia, jeżeli kompresja cylindra utrzymuje się powyżej 7 atmosfer to jest gitara … zapalać może ci przez to że uszczalniacze są uszkodzone na wale … rozmiar simerów jutro ci podczepie ponieważ mam je teraz przy sobie ale sówmiarke mam w garażu
ale niestety będe miał tylko rozmiar od uszczelniaczy wału … jeżeli musisz zmienić to ściągnij stare i kup pod wzór takie same, żaden problem dla sklepu z łożyskami, tak samo witryn zajmującej się importem łożysk-uszczelniaczy … wystarczą im nawet oznaczenia na uszczelniaczu
simery nie tak łatwo dostać w sklepie z łożyskami ponieważ to są uszczelniacze na wał i mają odrzutnik jakiś. Lepiej jechać do jakiegoś serwisu tam mają na pewno i kosztują góra 12zł.
Łożyska SKF C4 Teflon
Rozmiar: 20x47x14
Symbol: SKF 6204 TN9/C4 HLHT23
Simmeringi (Corteco)
Rozmiary:
1) 20x42/43x8/9
Indeks: 14343
2) 20x30/34x5/6,1
Indeks: 16761
Łożysko igiełkowe w koszyku ( górne korbowodu ):
Rozmiar: 10x14x13
Symbol SKF: K 10x14x13 TN
Wytrzymałość wg. tabeli producenta:
w Smarze - 18tyś obr/min
w Oleju - 28tyś obr/min
Łożysko na tylnej osi to 6203.
To w tym deklu w którym jest ten wałek na którym jest sprzęgło to też 6203.
To łożysko na środku przełożeń to 6200.
Łożyska w które wchodzi ta rurka do mocowania silnika to 6003.
Łożyska w kole przednim: neos, aerox, jog itp. Nr to 6300.
siwy_fact napisał:
simery nie tak łatwo dostać w sklepie z łożyskami ponieważ to są uszczelniacze na wał i mają odrzutnik jakiś. Lepiej jechać do jakiegoś serwisu tam mają na pewno i kosztują góra 12zł.
Z simmeringami nie ma żadnych problemów przy kupnie nie muszą być jakieś super specjalne (zresztą nawet takich nie ma) :) Większą uwagę trzeba zwrócić na łożyska, które pójdą na wał! Muszą mieć odpowiedni luz aby szybko się nie zużyły.
KPone napisał:
Z simmeringami nie ma żadnych problemów przy kupnie nie muszą być jakieś super specjalne :) Większą uwagę trzeba zwrócić na łożyska, które pójdą na wał! Muszą mieć odpowiedni luz aby szybko się nie zużyły.
Wiesz co dopiero się na forum pojawiłeś, a już mnie wkurzasz Przyjrzyj się dokładnie tym sięmmerom i wtedy pisz. Ja np. nie mogłem dostać simmeringów w żadnym sklepie z simmeringami specjalnie musiałem jechać po nie do serwisu.
siwy_fact napisał:
Wiesz co dopiero się na forum pojawiłeś, a już mnie wkurzasz Przyjrzyj się dokładnie tym sięmmerom i wtedy pisz. Ja np. nie mogłem dostać simmeringów w żadnym sklepie z simmeringami specjalnie musiałem jechać po nie do serwisu.
Gdy wymieniałem u siebie simmeringi, koleś w sklepie powiedział, że muszą być kierunkowe... Ale ja zaryzykowałem i kupiłem zwykłe (bo kierunkowych nie mieli) i skuter chodzi do dziś... (paru kumpli też jeździ na zwykłych) więc można zastąpić zwykłymi...