Router Grande Lux 50 4T - przeróbka z 50 ccm na 80 ccm

Witam. Mam skuter Router Grande lux 50 4t. Skuter jest dosc wolny i ma.slabe przyspieszenie. Ostatnio zaczal dostawac wibracjii i charczy w czasie jazdy. .Jest to moj pierwszt skuter i nie znam.sie na tym. Chcialbym go przerobic na 80ccm, tylko nwm co w nim wymienic i jaki bylby teho koszt ? Z gory dzieki za odpowiedz.

Cylinder ,Tłok ,Głowica , 50mm -52mm średnica tłoka (prawdziwe 80-90cc) może zajść potrzeba wymiany wałka rozrządu i/lub klawiatury w głowicy.
Filtra stożkowego nie kupuj seryjny wystarczy, gaźnik standardowy wystarczy ewentualnie zmiana dyszy na 88-90 jeżeli masz inna.
Zmiana wydechu da tylko fajny dźwięk.
Rolki wariatora jeżeli twój wario jest jeszcze ok, 5gram (cięższe odbija sie mocno na przyspieszeniu a nic ci nie dadzą prędkości przez przełożenia w skuterze zębatek.)

Koszt robocizny mechanika to 100-200zł ja dawałem 140zł
mój zestaw jest firmy Moretti (niby tajwańska ale podejrzewam że chiny) zestaw jak wyżej wypisałem kupisz za 250zł+robocizna.
Można pokombinować z większym gaźnikiem od 125ccm ale będzie chlał paliwo jak gupi a bez zmiany przełożeń i tak szybciej niz 75-80 nie pojedziesz.
Mozna kombinować z lżejszymi rolkami wariatora (sam sie przymierzam) narazie sprawdzałem 5 i 5.5grama i 5.5grama tylko odczułem spadek przyspieszenia z ta sama predkoscia maksymalną więc może bede mógł sie pokusić o zmiane rolek na 4-4.5grama bez straty prędkości max a z zyskiem przyspieszenia.

Mam praktycznie ten sam skuter co ty Router Grande (to samo co lux i rxl) duża 2 osobowa maszyna opona 13'' masa skutera 110 + kierowca 113kg.

http://allegro.pl/cylinder-glowica-skuter-4t-90-tajwan-50-mm-i4889662161.html
160zł taniej się nie da , ale tak jak pisałem nie wiem czy wałek rozrządu i klawiatura bedą pasowały na 100%
może być z tym problem jak u mnie.

Zacznij od tego że zidentyfikuj przyczynę wibracji - bo podnoszenie mocy silnika który niedomaga to proszenie się o kapitalny remont.
Jeżeli coś zaczyna drgać lub wibrować i przyłożysz do tego większą siłę - to się rozleci.
Po drugie - nie szukaj najtaniej bo zapłacisz za to dwa albo i trzy razy. Najlepiej kupić zestaw (tłok, pierścienie, głowica). Zawory w nowej głowicy trzeba dotrzeć i poprawnie to zmontować.
potem trzeba pamiętać że chińczyk nie projektował elementów tego skutera na przenoszenie 50-100% więcej mocy. Warto wymienić wał i łożyska wału. regulacja gaźnika jest koniecznością. Dodatkowo wymiana modułu zapłonowego.
To taki zestaw minimum.
Potem mogą (ale nie muszą) wyłazić kolejne rzeczy. Wariator może pożerać rolki w tempie expresowym i się okaże że musisz kupić bardzo dobre rolki lub zmienić wariator. Wariator to od 220zł.
ja się np dowiedziałem że o ile przy 10 stopniach na zewnątrz mogę sobie jeździć bez problemu to już jak jest 17-20 i więcej to po 20 minutach jazdy przegrzewa mi się napęd. Napęd jest cierny więc tarcia jest dużo - czyli dużo ciepła.
Części które wytrzymują taką eksploatacje są dość kosztowne a same modyfikowanie dość czasochłonne (rozbiórki, regulacje, poprawki).
Dużo zależy jak użytkujesz - przeloty po 3-5km to nie problem (ma szanse stygnąć). Ale skoki po 15-20km i to tak raczej szybko to jest już znaczne obciążenie.