Witam,
3 dni temu kupiłem Bassę. Ma teraz przejechane 10 KM. Niepokoi mnie dziwny nalot jakby oleju na pokrywie od kopki. Sprawdzałem i wychodzi na to, że ten "olej" kapie od przewodu z filtra powietrza. Czy miał ktoś taki sam problem?
Pozdrawiam, mientowy
jedz do serwisu, masz przejechane 10km czyli prawie nic, to oni powinni za darmo ci obejrzeć i w ogóle
tylko pierw zadzwoń i się umów, ale jak się umówisz to pewnie trochę poczekasz :)
niech cię zapisze bo potem podjedziesz w ten dzień a ciebie na liście nie będzie i nawet do skutera nie podejdą
Wytarłem dzisiaj ten olej zaraz po tym jak napisałem ten temat, i jak dotąd nie widać żeby znowu był wyciek. Zobaczymy jutro. Napiszę czy coś się dzieję.
A i mam jeszcze jeden problem. Piszczy mi tylny hamulec jak się nim hamuje. Czy to wina regulacji, czy może klocki są źle zamontowane?
Raczej regulacji, mi piszczy jak za słabo naciskam.
OFFTOP
Przypomniała mi się pewna historia którą opowiadał mi tata: Jakieś 25 lat temu jego koledze piszczały hamulce to drugi polecił mu posmarować klocki olejem. Ten to testuje i mówi: "No niby działa, dzięki." A on na to: "To teraz dawaj z tamtej górki spróbuj." Jak się rozpędził to wypierdzielił w płot hahaha :D
KONIEC OFFTOP'u :P
Patryk napisał:
Wytarłem dzisiaj ten olej zaraz po tym jak napisałem ten temat, i jak dotąd nie widać żeby znowu był wyciek. Zobaczymy jutro. Napiszę czy coś się dzieję.
A i mam jeszcze jeden problem. Piszczy mi tylny hamulec jak się nim hamuje. Czy to wina regulacji, czy może klocki są źle zamontowane?
jak będziesz gdzieś jechać to jednak sprawdź poziom tego oleju, bo może być mało
Na pewno nie jest to olej silnikowy bo porównałem kolory. Mój olej silnikowy jest fioletowy, a ten, który wycieka jest żółtawy. Jakby tego było mało okazało się, że mam walnięty czujnik od stanu paliwa oraz nie działa mi prędkościomierz.
Jadę jutro oddać skuter do serwisu. Mam nadzieję, że ten olej to nic poważnego,i że będę mógł nie długo odebrać skuter.
Pozdrawiam, mientowy
dziś sprawdzałem i miałem tak trochę tego w filtrze powietrza, może to normalne ? też zółty
Już wiem co to jest! Ktoś prawdopodobnie przed moim zakupem majstrował z gaźnikiem w moim skuterze. Teraz przez nich cofa mi się do filtra mieszanka paliwa z olejem, która później wycieka z obudowy na silnik.
I dlatego też mój skuter traci na mocy ;c
Pozdrawiam, mientowy
wszystkie Bassy i 50% chinolków to 4t więc olej jest w misce nie ma siły na ziemi żeby ci olej pchało do gaznika chybaże mechanik ci zalał tak dla jaj albo z głupoty
Olej do filtra dostaje się przez "odmę" czyli odpowietrzenie silnika. To taka cienka, gumowa rurka, która łączy pokrywę zaworów z obudową filtra powietrza. Żeby olej nie brudził Ci filtra i nie płyną po silniku zrób sobie "sportową odmę". To łatwe. Buteleczkę po aktimelu mocujesz za pomocą czegokolwiek do ramy, a odmę zamiast do filtra powietrza wkładasz do rzeczonej buteleczki. Buteleczkę trzeba oczywiście co jakiś czas opróżnić.
omg. ten "olej" to płyn z filtra powietrza - lepiej zatrzymuje brudy. ja też takie coś miałem, kolega w Kingway'u też. ogólnie 80% skuterów z tym typem filtra ma takie coś. to że wycieka to znaczy po prostu że nalali ci go za dużo i ucieka nadmiar.
To nie to bo ten "olej" ucieka przed odmę i wpada do mojego filtra. Ale na szczęście facet z serwisu powiedział, że jeśli to tylko kwestia wyregulowania to dostanę swoją Bassę jeszcze w tym tygodniu, a jeśli będzie musiał zamawiać części to w następnym.
Pozdrawiam, mientowy