Witam ,ma skuter Router bassa d,dziś przestały śiecić mi kierunkowskazy prawe ,po mału zacząłem szukać gdzie tkwi problem i znalazłem ,że problemem jest tylny kierunkowskaz który nie działa .Proszę o pomoc jak mam go rozebrać aby dojść do instalacji .Z ogledzin wiem ,że rzosypał sie gniazdo żarówki a jakoś musze dojeżdzać do pracy ,dziekuje z góry za pomoc
Naprawa jest prosta jak budowa cepa. ;-)
*
Należy zdemontować praktycznie cały tył, inaczej się nie da. I spokojnie, bez zbędnych emocji szukać i odkręcać kolejne wkręty.
Zdemontujesz podłużne plastiki okalające kanapę (lekko się je jeszcze przesuwa o te kilka milimetrów, bo mają zaczepy i się zazębiają), to będziesz mógł się zabrać za demontaż samej tylnej lampy.
*
Te plastikowe koszyczki od kierunków to jest porażka w Routerach, a chińskie małe rączki jeszcze to często potrafią połamać przy pierwszym montażu. Potem to się samo rozłazi od wibracji. Ale to już taki standard. Można kupić całą nową lampę za 50 zeta, ale równie dobrze można usunąć uszkodzony koszyczek, nawinąć na oprawkę kilka zwojów taśmy izolacyjnej do instalacji elektrycznych i wsunąć mocno na wcisk. Taki patent sprawdza się dość dobrze i trzyma dość długi czas. Można to też skleić dobrym klejem na stałe. Opcji jest jak widać kilka.
*
Działaj, bo samo się jednak nie naprawi. Dasz radę, tylko rób to powoli i z uwagą. Dwa albo cztery wkręty mocujące będą schowane, więc trzeba się przyłożyć, żeby nie połamać plastików. Do dzieła, śrubokręt nie gryzie. Ewentualnie... faja w zęby do tego i działasz. ;D
Dziękuję za pomoc ,rozkręciłem według wskazówek .Masz rację trzeba rozebrać prawie cały tył ,nawet wyciągnąć korek wlewu paliwa aby dojść do dwóch śrub mocujących tylne światło .Zrobiłem trochę inaczej ,dolutowałem przewód do żarówki ,przewód połaczyłem z przewodem z instalacji ,zaizolowałem taśmą i włożyłem na spręzynie w gnizdo kierunkowskazu .Jest usztywnione i nie powinno wypaść .Pomoc się przydała ,jeszcze raz dziekuję za podpowiedź .Jedna prawda jest taka bardzo dużo rozbierania aby dostać się do żarówki ,ale czegoś zawsze można się nauczyć.pozdrawiam
Cieszę się, że pomogłem. Przyczepności i równych dróg dla Ciebie. :-)
LwG!
Witam mam skutera router bassa 50 i nie mam migaczy i pali bezpieczniki
no i…?