Witam mam problem przed wczoraj po południu postawiłem skuter na dworze i wieczorem chcąc wrócić do domu wsadzam kluczyk przekręcam a tu zonk nawet kontrolką nie chciał mrugnąć ale no nic dzisiaj wziąłem wykręciłem stacyjkę ze starego skuterka no i zaczynam wymieniać ściągam plastiki a tu regulator napięcia spalony aż się tylko pył z niego sypał jak go ruszyłem
Moje pytanko co się mogło stać dodatkowo gdyż regulator podłączyłem inny ale nadal nie chce nawet mrugnąć
Jeżeli regulator napięcia jest zjarany to to samo masz z akumulatorem, zwarcie go rozładowało do zera, mogło dojść do zwarcia między celami. Dodatkowo, jeżeli to zapłon DC uwalona może być prądnica, ECU itd. Multimetr w dłoń, zakres prądu DC i pomiar na zaciskach akumulatora. Jak napięcie będzie w granicach 9V to śmietnik, jak w okolicach 10-11V to może da się go odratować. Do zbadania cała instalacja gdy jeżeli z regulatora wysypał się “pył” to prąd, który tam przepływał musiał być ogromny a co za tym idzie możesz się liczyć z wydatkami.
A co mogło być przyczyną przepływu takiego prądu że aż go zjaralo i w sumie przewody podłączone do niego posklejały
Uszkodził się regulator i prądnica dawała tyle ile fabryka pozwoliła czasem i 140V, regulator zaczął bardzo grzać i topić. Pomierz akumulator
Jutro po pracy po sprawdzam i odrazu będę dawał znać
Witam dzisiaj po pracy odrazu zabrałem się za rozebranie plastików i sprawdzanie multimetrem okazało się że przy akumulatorze pokazywało ponad 12,50 przy stacyjce pokazywało jak kluczyk wyjęty też pokazuje 12.57 a jak włożę kluczyk i włączę zapłon to prąd przy stacyjce znika.
Ale wracając do tematu sprawdziłem też bezpiecznik i zauważyłem że obudowa bezpiecznikowa jest przytopiona, wymieniłem go i skuter odpalił.
Ale teraz też chce się dowiedzieć przez co ten bezpiecznik aż tak przytopilo i jak podłączyć regulator bo patrzyłem różne schematy i nie wiem czy do każdego skutera jest inny i czy jednak napewno dobry wybrałem
Regulator miał zwarcie i przytopił bezpiecznik. Kup dedykowany regulator i podłącz, musisz znaleźć opis jego pinów w necie