Witam, dzisiaj chciałem się was poradzić, gdyż o skuterach wiem niewiele.Posiadam od niedawna Router'a Basse z rocznika 2010 z silnikiem 139qmb.Skuter miał 826km przebiegu gdy go kupiłem, jeździł nim starszy pan i nie przekraczał 40km/h.Po zakupie wykręciłem blokade z gaźnika, tę która blokuje manetke.Skuterem jeździ się nijako, mianowicie czasami jest w stanie dobić do 60 spokojnie a innym razem na tej samej drodze staje na 55 czy nawet 50 i nie ma siły żeby przyśpieszać.I tutaj dochodzimy do sedna, wiecie panowie może o jakichś ukrytych blokadach w tym modelu z tego roku?Jest coś co mogło by w tani sposób podnieść jego osiągi do conajmniej 70km/h.W ostateczności jakie części musiałbym mu wszczepić (najlepiej tanim kosztem).
REF
Regulacja zaworów się kłania i wymiana modułu CDI (zwykły pomarańczowy kupi już za 15 zeta).
Pan Dziadzia jeździł tym wolno i nie dotarł silnika jak należy i jest teraz tak jak jest. Lipa.
*
Cylinder z właściwie dobraną głowicą oraz wałkiem rozrządu i dyszą #90 pod pojemność 72 cm3 (47 mm) za kasiorę rzędu tych... 150 zeta i powinno być z tym znacznie lepiej. Regulacja gaźnika i prumkasz tym dalej.
Na wariator i sprzęgło z dzwonem sygnowane logo WM Motor też się możesz skusić (tuleja wariatora jednak obowiązkowo 38,5 mm i nie krótsza). Całość ma nieco lepszą charakterystykę pracy od takiej zwykłej serii i lepiej się to zbiera, czyli wydajesz kolejne... 130 zeta.
*
Masz chinola to kupuj do niego chińskie części, kieszeni ci to nie *wypruje*, a i zeżre przy 72 cm3 w porywach... 3 litry wachy 98 oktanowej na 100 km. I poleci te... 70 km/h z mocnym wiatrem w plecy. I to tyle w tym temacie. Grzebaj z tym ostro, bo się sezon skończy. :-)
różowy kabelek odpiąłeś?idzie od pokrywy napędu.
Router Bassa to nie jest Zipp Toros. ;-)
*
Jeżeli jest to wersja... Eco Line to można się też SLS-a pozbyć i mieć jedno *ekologiczne badziewie* mniej do doglądania. :-).
Zawory są wyregulowane.Dzisiaj polece po ten moduł.