Romet Soft Chopper 125 a Junak 123 - rozmiar.

Witam forumowicze
Mam małą zagwozdkę i mam nadzieję, że pomożecie. Szukam rozmiarów- a dokładniej wysokość- motorków Romet Soft Chopper i Junak 123. Oczywiście, specyfikacje czytałem lecz nie wiem czy są dokładne. Soft wydaje mi się mniejszy sporo od 123 moim skromnym zdaniem, a w specyfikacji różnią się o kilkanaście cm(co specyfikacja to inne dane). Niestety, nigdzie nie mogę dorwać zdjęcia Softa z kierowcą, nawet na filmiku. Rozumiem, chinol- wstyd- ale aż tak? ;P Tych motorków jest multum na aukcjach i są stosunkowo tanie- dla świeżaka ideał by przez rok się wprawić w manualna skrzynię. Nie chcę jednak wyglądać jak na komarku, gdzie więcej ciała wystaje poza motor niż wiatru na łące. Ot taka historyja. Z góry dziękuję za pomoc :)

No to powiem Ci, że widziałem na ulicy kilka sztuk Rometa z kierownikami i nie wyglądali na nich dobrze, to malutki i niziutki motocykl :)
Junak 122 (nie 123) wydaje się sporo większy i doroślejszy. Romet najbardziej zbliżony do Junaka 121.

Softa z panem *pyzą* (100 kg i ok.1,75 metra budulca wzwyż) widziałem kilka dni temu i źle to nie wyglądało.
Black motór i black skóra man. :-)
*
Trzeba sie karnąć do najbliższego salonu sprzedaży, gdzie takie jeszcze mają i zabrać ze sobą... lustro z sypialni.
Ono zawsze całą prawdę powie. ;D

Do najbliższego salonu daleko jeśli chodzi o Łódź- co mnie trochę dziwi. Z chęcią porównałbym oba te motory bo są, szczerze mówiąc, identyczne. Junak wygląda "dojrzale", jest masa filmów z nim i zdjęć i wiadomo czego się po nim spodziewać. Ktoś kto przymierzał się do obu tych motorów może powiedzieć, które wygodniejsze i "większe, wyższe"?

Jeszcze miesiąc temu walczyłem z myślami który z tych modeli wybrać. Wybrałem Junaka 123 i nigdy nie zamieniłbym go na Soft Chopera. Mam 186 cm i przymierzałem się do obu motocykli kilka razy. Junak w kategorii "wygoda dla wyższych osób" jest 1000% lepszy!!! Do tego jeszcze dochodzi wygląd który dla mnie jest na korzyść 123-ki oraz wykonanie co dla mnie jest bezdyskusyjnie na korzyść Junaka! I jeszcze jedno, dwa tarczowe hamulce, dużo lepiej wchodzące biegi, lepsze amortyzatory i moim zdaniem zrywniejszy silnik. Ja z czystym sumieniem polecam Junaka 123 !!!

A ja lubię sobie jeździć jak taki zwykły... kudłaty misio. Na takim zwykłym i polnym zajączku. :-)