Romet 787 2T 50 dużo pali aż 5-5,5L/100km

Hej, mój skuter romet 787 2T poj 50 tka pali 5 - 5,5 litra na setke w mojej ocenie to bardzo dużo co zrobić by mniej palił…?

sprawdzic kompresje, wyregulować, poprzeglądać podciśnienia, wycieki… no i zalezy jak jeździsz… jak non stop maneta w opór to tak bedzie palił.

Na opór manety nie mam cały czas.

Skoro o wycieku mówisz to mam pewień problem bo jak skuter stoi to troszke z niego kapie benzyna a z kolei jak jeżdzę i później wracam np na parking to jest zachlapana paliwem troszke tylna opona.

Czyli wyciek?

skoro masz paliwa na oponie to raczej nie jest to normalne

Wszem i wobec sugerujesz mi, że mam wyciek. Wobec tego w wolnym czasie spojrzę z którego miejsca kapie. Może uda mi się dostrzec gołym okiem. Coś mi to wygląda na przeciek z wężyka który łączy bak z gaźnikiem.Może być jakaś dziureczka nie duża a to już wystarczy by tak się działo…

Mogę nawet zapobiegawczo ten wężyk wymienić natomiast pytanie skąd go wziąć, mogę gdzieś taki wężyk dokupić?

Ok. Ogarnąłem na necie wężyk i nawet filtr paliwa jest w zestawie :smiley:

Zacznę wobec tego od najprostrzych rzeczy.

Dzięki za odpowiedź! :+1::+1::+1::grin::wink:

po pierwsze to 4,2-4,5 to deklaruje sam “producent”. Zapewne zakłada kierowce o jakiejś masie 75kg i miejski styla jazdy.
Jeżeli ważysz więcej, bardziej cisniesz, masz zdjete blokady lub wymieniony cylinder nawet na chińskie 70cm to takie spalanie jest normalne w zasadzie.
Ale ty masz jeszcze ślady paliw na oponie. Wiec albo nieszczelność gdzieś po drodze zbiornik-gaźnik albo np zbyt wysoki poziom paliwa w gaźniku i wywala nadmiar otworami przelewowymi. O zbyt bogatej mieszance lub usterce cylindra nie wspominając. Mozliwości jest jednak sporo

Skuter waży niby 102 kg ja tego nie odczuwam bo czuję jakbym rower trzymał…

Ja ważę aktualnie 86 kg, w mieście co chwila stój ruszaj stój ruszaj jak to w mieście…

Z tego co mi wiadomo (jestem 3 właścicielem od 2007r) cylinder nie był wymieniany na większy, jest fabryczny.

Max ile nim wyciągne na prostej to 60-65 km/h…

Czym jest ta zbyt bogata mieszanka?

Mięszanke jaką robię to 1 litr oleju na 50 litrów benzyny czyli jak wlewam benzyny 5 litrów to oleju daję 100ml…

I przepraszam za błąd ale 65 to ja nim z górki jadę i to przy dobrych wiatrach na prostej wyciąga 50 - 55 km/h