Romet 777 4T 50 cm3 - stożkowy filtr powietrza?

Witam. Posiadam skuter Romet 777, 4 suw, 50. Chciałbym do niego zamontować stożkowy filtr powietrza. Nie wiem czy warto? Czy trzeba coś regulować w gaźniku? Jeśli tak to jak? W ogóle co daje stożkowy filtr powietrza? Proszę o pomoc, ponieważ na innych forach jej nie znalazłem...

Stożek, daje...większe pierdzenie :)
Nic poza tym, daruj sobie.
Ale jak musisz koniecznie to tylko gąbkowy z osłonką, nie kupuj siatkowego druciaka.

Bo kurczę jak mam znowu kupić puszkę do zwykłego filtra i znowu mi sie ma urwać to dziękuję :/ ale kurczę chciałbym sprawdzić jak to działa :)

No to CI mówię, że nie działa :)
Ale kup jak musisz, nie są to drogie rzeczy. Po założeniu regulacja gaźnika. A potem wrócisz do oryginału tak czy tak :)

Zacznie się psuć skuter? Lub nie wiem. Czy ten filtr jest podatniejszy na zawilżenie? :/

Nie polecam zakładać stożka ponieważ na filtrze stożkowym szybciej kończy się cylinder 2-3tyś/km i będą problemy takie jak ; Problemy z odpalaniem, Spadek osiągów o 30%, gaśnięcie na wolnych obrotach ponadto na filtrze stożkowym są bardzo często probremy z regulacją gaźnika, skuter więcej zużywa paliwa, w czasie jazdy po mokrym silnik dławi się i dusi.

*Gniewko98*, po co mam to znowu pisać, przeczytaj może to, ale ze zrozumieniem:

http://www.skuterowo.com/forums/topic/zmiana-cylindra-na-80ccm-ale-jak

Przeczytałeś ten wątek, no to zakładaj sobie filtr stożkowy (*siatka rządzi*), przecież serwis pierdzikółek też musi coś niecoś zarobić na niewiedzy innych, a szczególnie to na tych młodych i narwanych. :D

Ja mam stożek i nie narzekam . Osiągi nie zmalały, przyspieszenie się polepszyło ;) nie mówię tu o jakiejś wielkiej różnicy, ale mała jest. ;) Po wymienię oczywiście wyreguluj Gaznik, Najlepiej kup sobie jakiś lepszy, np polini airbox itp. Ja osobiście kupiłem jakis gąbkowy za 40 zł i włożyłem pod nadkole i deszcz mi nie straszny ;)