Romet 727, pasek - 80 ccm.

Witam. Chciałem pozmieniać w moim Romecie 727 kilka części, na początek pasek napędowy. Jakiś czas nic nie było z nim robione oprócz zmiany oleju, a słyszałem że pasek warto zmieniać co jakiś czas, więc może przy okazji rolki. Skuterek ma cylinder 80ccm - wiąże się to z jakimiś dodatkowymi wymianami, wzmacnianymi częściami? Coś jeszcze polecacie do wymienienia?

Rolki bierz firmy Top Racing 16x13. Jeżeli wariator standardowy to bierz 5 gr, a jak wariator sportowy (z różnych powodów nie zalecany przeze mnie) to bierz 6 gr. Pasek napędowy Bando/Dayco 669x18x30

rozebrałem go i jest w stanie krytycznym - już bym na nim nigdzie nie pojechał ;]. mam jeszcze jeden problem - mianowicie dźwignia od rozruchu nożnego zablokowała mi się i za nic nie idzie jej ruszyć

półksiężyc trzeba nasmarować

coś się zacięło - tu dodałem zdjęcia http://chomikuj.pl/krlik96

część która jest obracana przez półksiężyc jest nie do ruszenia, nawet nie drgnie

półksiężyc nie jest obrócony. Na końcu półksiężyca- w twoim wypadku zasłania go właśnie zabierak, jest spaw. Jest on oryginalnie. Musisz podnieść zabierak (ten mały tryb) i lekko obrócić półksiężyc- najlepiej kopniakiem- i dopiero za spawem włożyć zabierak na swoje miejsce. W zabieraku jest sprężyna. Trzeba dokładnie wyczyścić rowek i nasmarować go w tym miejscu. 90% przypadku ciężko chodzącego kopniaka jest właśnie "suchy rowek" :D