Romet 717 4T wymiana cylindra na 70 ccm.

Witam jestem nowy na forum :D i mam pewien problem otóż chce wymienić cylinder na 70ccm+głowica do 70ccm
i nie wiem czy nie będzie konieczna wymiana wału? Przebieg wynosi 9 tys jest to romet 717 4t 2008 rok od razu mówię że romek nie był katowany czy coś w tym stylu :D . Czy do cylindra 70ccm trzeba jeszcze coś wymieniać ?

lepiej wymienic wal i lozyska walu

Dawidos1992 napisał:

lepiej wymienic wal i lozyska walu

Bzdura. Oryginalny silnik Hondy z którego został skopiowany nasz nieśmiertelny GY6 działał na cylindrze 80cc. Tak samo chińskie kopie. W krajach dalekiej Azji nie ma czegoś takiego jak 49cc, no chyba, że mówimy o kosiarkach spalinowych. W krajach skośnookich mieszkańców nie ma ograniczeń pojemnościowych. Tam nasze skutery i motorowery są dostępne nawet z 125cc. Dopiero na rynek Europejski cińciki specjalnie przerobiły silnik instalując 49cc. Poza tym, to wymiana wału wiąże się z rozpołowieniem silnika. Do samych łożysk potrzebujesz odpowiedni ściągacz, który jak zgaduje nie masz. Wymień cylinder, tłok i głowice, to wystarczy. Wał spokojnie wytrzyma. Ja sam mam wymieniony cylinder i tłok na 80cc (nawet głowicy nie ruszałem) i jeżdżę bez jakiejkolwiek awarii, a wierz mi, że daje mojej rakiecie ostro w palnik.

Ok wielkie dzięki dam sam cylinder 70ccm i głowice pod 70ccm myślę że będzie ok do tego dam jakiś lepszy pasek wariator i sprzęgło...