Romet 700 - stożek na cylku 70 ccm.

Siema. Ostatnio rozwalił mi się filtr, założyłem stożka i v-max nie zmienił się ale trochę muli. Pomyślałem żeby nie kupować nowego seryjnego filtra za 50zł tylko od razu kupie nowy cylinder 70. Czy wtedy będzie dobrze jeździł ze stożkiem i czy jakoś znacznie poprawią się osiągi?
Jak możecie podrzućcie mi jakiegoś niedrogiego cylka ;]

Bo v-max się nie zmieni jak założysz stożek, przecież to tylko filtr..

zmieni sie nieznacznie jeżeli mocy przybędzie lub zmieni sie znacznie jeżeli jej ubędzie.
Ajak sie tego nie wyreguluje to możebyć słabo.
70tka wiąże sie z kilkoma innymmi przeróbkami i 100zł to nie bedzie kosztować.

Co zrobić żeby dobrze się jeździł na stożku?
Jeszcze jedno pytanie ;) Co mogę zrobić żeby skuterek miał lepszego zrywa?

zrywa żeby miał... cza tuniga zapodać.
żeby jeździł na stożku musisz sobie kupić słuchawki. A po drugie zmieniając filtr powietrza na stożek albo zmieniając cylinder i ładując stożek absolutnym minimum jest wymiana dyszy w gaźniku i regulacja gaźnika.
Czasem trzeba wymienić gaźnik na większy a jeżeli to cylinder z wyższej półki wkładany do chińskiego silnika to warto wymienić też wał i łożyska.
Ja polecam też wymianę wentylatora

Jeżeli masz filtr stożkowy to idzie więcej powietrza do gaźnika. A skoro idzie więcej powietrza to musisz zmienić dyszę na większą i dobrze wyregulować gaźnik i będzie w porządku. A co do markowych cylindrów to miałem w Fresco airsala 80cc i zmieniłem dyszę na 90, Pojeździłem, dużo palił. Potem wróciłem do seryjnej dyszy i lekko przestawiłem filtr powietrza i ten sam efekt miałem co na dyszy 90 i spalanie o liter mniejsze.

filtr stozkowy zdjąłem po 2tyg jeżdzenia jak zobaczyłem ile się syfu nazbierało, jak juz bardzo musisz miec stożkowy, radze dodatkowa gąbką to obłożyć lub obudować od dołu żeby nie dostawał się syf z drogi, podczas deszczu mimo ze błotnik jest na dobrej pozycji i tak chlapało mi tam błotem.... szajs poprostu!

w trosce o żywotność silnika przerobiłem oryginalny filtr, robiąc dodatkowe dziurki przy wlocie i zakładając jeszcze jedną gąbke np. wygłuszeniową przed oryginalną, syf sie nie zbiera i chodzi cicho a powietrza ma tyle ile potrzebuje, na pewno nie mniej niz ze stożkiem

STOŻKA NIE POLECAM!!!!

zipp superray 50cm2