Chciałbym poeksperymentowac trochę z skuterem i tu mam kilka pytań. Co sądzicie o wyjęciu za wariatora 3 rolek i jezdzie na 3, albo założeniu 3 rolek 4g i 3 6,5g
W wario powinny być wszystkie rolki czyli 6 szt i powinny mieć tą sama gramaturę.Jedyne rozwiązanie to kupienie i wsadzenie zestawu 6szt z mniejszą gramaturą względem tych które masz teraz.To jest normalne postępowanie,a jak chcesz kombinować to z rozumem.Czyli bierzesz kasę,kupujesz sportowy wariator i wsadzasz tam dość lekkie role i tyle......
Po co Ci rolki? Wyjmij wszystkie, co będziesz sobie żałował :)
Ja ci polecam takie- aluminiowe 34 sa najlepsze: http://allegro.pl/rolki-31-34-alu-ploza-abec7-kauczuk-ochraniacze-i3579260798.html, jest ich para a w kazdej jest po 4 wiec razem maja 8, dodatkowo dostaje sie jeszcze ochraniacze wiec jak najbardziej korzystne:P
Bartol napisał:
Ja ci polecam takie- aluminiowe 34 sa najlepsze: http://allegro.pl/rolki-31-34-alu-ploza-abec7-kauczuk-ochraniacze-i3579260798.html, jest ich para a w kazdej jest po 4 wiec razem maja 8, dodatkowo dostaje sie jeszcze ochraniacze wiec jak najbardziej korzystne:P
Nie bierz ich, to są chińskie podróbki!!! :)
klamiesz, chinole najlepsze;P!!!!!lucek71 napisał:
Bartol napisał:
Ja ci polecam takie- aluminiowe 34 sa najlepsze: http://allegro.pl/rolki-31-34-alu-ploza-abec7-kauczuk-ochraniacze-i3579260798.html, jest ich para a w kazdej jest po 4 wiec razem maja 8, dodatkowo dostaje sie jeszcze ochraniacze wiec jak najbardziej korzystne:PNie bierz ich, to są chińskie podróbki!!! :)
Dobry chinol nie jest taki zły. :D
Piotrek, przekop mamie tam ogródek przed zimą. Liczy na taką pomoc pewnie. Zmęczysz się tam trochę przy robocie i może zarzucisz takie słabe jednak swoje pomysły na poprawianie takiej wielkoseryjnej fabryki.
Lubisz grzebać w moto to pomyśl może o jakiejś szkole technicznej.
Trzymaj się młody, przyszłość należy do Ciebie.
Lubie grzebać przy moto ale o myślenie o szkole np mechanik to już zapozno o 2 lata :D . Zapytałem się o to ponieważ moj kolega kupił sobie tłumik yasuni i zamiast 6 rolek jezdzi na 3 i tym sposobem pozbył sie muła (ciągnie mu do 70 na rownych obrotach) przed tym ruszał z małych obrotow noi duzo wolniej sie zbierał.
MAM WIELKIE GAŁY!!!!!!!!Ku... ludzie co się na tym Skuterowo dzieje!!pioneerg człowieku proszę Cię co Ty WYPISUJESZ chłopie?!?!?!Powiedz koledze że jest debilem jak śmiga na 3 rolkach,zamiast 6 po pierwsze,Po drugie jak skut słabo się zbiera to właśnie wkłada się lekkie rolki i dodaje sprężynki sprzęgła + ze 3000 twarde by startował z wyższych obrotów!Ja pi.....lę czy was poj....do reszty?co wy robicie jak się nie znacie z tymi 50-kami swoimi?!?!?!
a jednak sprawdziłem co się dzieje po wsadzeniu 3 rolek skuter staje się zrywniejszy stawiało mi go na koło tylko v-max spadł do 50 skuter jest full seia ale ma małe wyrzynki w wariatorze :D (można było sobie pojezdzic na jednym kole :) ) próbowałem z rolkami 4g i mogę ci powiedzieć (za przeproszeniem) że to GÓWNO dało (seryjne miałem 6,5g ) . rozpędzałem sie tak samo i taki sam miałem v-max. A co do kolegi to nie mow ze jest debilem bo nie widziałes jak jego skuter jezdzi na 3 rolkach :) a jak z 6 wtedy mogłbyś powiedziec ze masz wielkie gały..
co do jego w-max to zmienił mu sie z 75 do 70 km/h kosztem mega wiekszego przyspieszenia.
Bo rolki same o mniejszej wadze mało co dają w 50-tkach,pisałem Ci sprężynki sprzęgła +3000 i wtedy jest szybszy start.Zresztą no comment,sorry ale nie będę polemizował z Tobą kolego ha,ha.Jeśli tyi kolega wiecie lepiej jak się powinno normalnie tuningować popierdułki 50-tki to o.k dacie sobie ha,ha radę.A co do moich gał to takie sprzęciki paro konne a mnie najmniejszego wrażenia nie robią.Ze skuterów to gały to ja mogę mieć przy stuningowanej Yamasze T-max 530 która ma 5,5 sekundy do sety i śmiga 185km/h.A z motocykli to wrażenie i gały robi to jak idzie Hayka 1300,albo Yamaha V-max 1700cm z 200 koniami!A nie srajtygle 4czy 5 konne błahahahaha......
@pioneerq
Sprawdziłem jak chodzi skuter z 3 rolkami. I powiem Ci, że już nigdy ich nie wyjme z tego względu, że może i ma lepsze przyspieszenie ale kręci na takich obrotach że silnik z ramy zaraz chce wylecieć. Nie wiem jak można tak piłować silnik. :)
rogo54 wiem też to zauważyłem pobawiłem się tak trochę skuterem i znowu założyłem 6 rolek i powróciłem do tego muła trzeba kupić jakiś sportowy tłumik. Co sądzicie o tlumiku laser x-pro chyba tak on sie zwie.
Jak można być takim idiotą (bez obrazy) aby jeździć na 2/3/4/5 rolkach? Przecież po to 6 zrobiono, aby było równe wyważenie wału. Jak wyjmiesz nawet 1 to wał będzie nie równo wyważony, a co za tym idzie po parudziesięciu km pójdą Ci jak nie łożyska, to wał Ci się skrzywi. Powodzenia!
Bardzo dobre rolki kupisz już za 20 zł np. firmy Top Racing, która akurat rolki robi w dobrym stanie. Nie kupuj rolek WM Motor, gdyż po 500 km już robią się na nich kanty, ogólnie to polecam omijać firmę Wilmat (WM Motor) szerokim łukiem.
W wariatorze jest miejsce na 6 rolek tylko dlatego że więcej nie da się zmieścić przy optymalnym rozmiarze rolki. Jazda na 3 rolkach nie szkodzi wariatorowi i silnikowi tylko samym rolkom na które będzie działać dwa razy większy nacisk co spowoduje szybsze ich zużycie. Jazda na innej niż 3 i 6 liczbie rolek na pewno spowoduje drgania na wariatorze które będą przyspieszały zużywanie się paska napędowego i łożyska wału.
Każdy kto zna się na skuterach i zasadach funkcjonowania wario wie że nie dla jaj i widzimisie konstruktorzy zaprojektowali tak że jest tam 6 rolek.Wyjątkami są wario transwersalne np:J.Costy gdzie są kołki,w 50-tkach jest 10 szt i w maxi skutach 16szt.Jak ktoś jest wieśniakiem i ma pustą głowę to niech tak robi i śmiga.Normalni ludzie kupują zestaw lekkich rolek 6szt.i sprężynki sprzęgła,a jak mają więcej kasy to cały wariator sportowy....ale ch...kto komu zabroni postępować jak debil?Nikt nie wyprowadzi młodego ignoranta z błędu,a dla mnie tak jak wcześniej napisał Maxell ha,ha możecie sobie śmigać nawet bez rolek i bez tłumików na zdrowie.Wszakże młodzi Polscy posiadacze bzyków 50-tek znani są z skrajnego debilizmu w względzie robienia mega wsiochowych modyfikacji i tuningów za przysłowiowe 5zł.Czytałem tu nawet że kretyn sprzedaje cyt:''skuter w świetnym stanie ,tylko rama po stuncie pękła,ale to drobiazg''.A inny down pisze ok chyba go kupię i zespawam sobie.No Ku...ludzie co z wami jest?!Trzeba mieć choć trochę oleju w głowie i pieniędzy jak się chce robić tuningi,a nie wiedzy malutko,kasy jeszcze mniej i nastolatek będzie se skuta t u n i n g o w a ł!!!Pie...lę zgroza!!
Robertonos napisał:
Każdy kto zna się na skuterach i zasadach funkcjonowania wario wie że nie dla jaj i widzimisie konstruktorzy zaprojektowali tak że jest tam 6 rolek.Wyjątkami są wario transwersalne np:J.Costy gdzie są kołki,w 50-tkach jest 10 szt i w maxi skutach 16szt.Jak ktoś jest wieśniakiem i ma pustą głowę to niech tak robi i śmiga.Normalni ludzie kupują zestaw lekkich rolek 6szt.i sprężynki sprzęgła,a jak mają więcej kasy to cały wariator sportowy....ale ch...kto komu zabroni postępować jak debil?Nikt nie wyprowadzi młodego ignoranta z błędu,a dla mnie tak jak wcześniej napisał Maxell ha,ha możecie sobie śmigać nawet bez rolek i bez tłumików na zdrowie.Wszakże młodzi Polscy posiadacze bzyków 50-tek znani są z skrajnego debilizmu w względzie robienia mega wsiochowych modyfikacji i tuningów za przysłowiowe 5zł.Czytałem tu nawet że kretyn sprzedaje cyt:''skuter w świetnym stanie ,tylko rama po stuncie pękła,ale to drobiazg''.A inny down pisze ok chyba go kupię i zespawam sobie.No Ku...ludzie co z wami jest?!Trzeba mieć choć trochę oleju w głowie i pieniędzy jak się chce robić tuningi,a nie wiedzy malutko,kasy jeszcze mniej i nastolatek będzie se skuta t u n i n g o w a ł!!!Pie...lę zgroza!!
Ale po co się tak denerwujesz? :)
Ich sprzęty, ich sprawa. Dla mnie to może sobie w ogóle wariator wyjąć, co mnie to w sumie obchodzi. Chce sobie tanim kosztem poprawić osiągi, niech poprawia, a to że potem będzie bulił znowu na naprawy to jego ból. A kto bogatemu zabroni :)
Co do wiejskiego tuningu się nie wypowiem, wystarczy popatrzeć na ulicach na auta z tablicami np WWL jak mają niektórzy zaje*****e stuningowane bryki :))
Temat rzeka.
Nie chcę żebyście mnie źle zrozumieli, wcale nie popieram jazdy na 3 rolkach tylko krótko opisałem co i dlaczego. Mądry zrozumie a głupi postąpi po swojemu. Mnie po prostu wkurza jak ktoś pisze że to szkodzi silnikowi itd choć jedynym elementem któremu to szkodzi są same rolki. Pisanie długich komentarzy wyszło mi z nawyku, teraz staram się pisać prosto i niedługo żeby osoby jego pokroju mogły to przeczytać a nie oznaczać jako TL:DR