Witam!! Mam Aerox-a z 98r. Ma przejechane 13 tys km, lecz przy 10 tys był robiony szlif cylindra. Problem polega na tym, że jadąc pod górę odczuwam spory spadek mocy i już nie chce przyspieszyć. Nie jest to coś takiego jak przy puchnięciu tłoka, bo jedzie to swoje 40-50 km/h, ale kiedyś nie miałem tego problemu. Czy to może był spowodowane zużytymi rolkami? Po czym poznać czy rolki są już do wymiany?? Wielkie dzięki za szybką odpowiedź Pozdrawiam
Odkręć wariator i weź je w dłoń, sprawdź czy dalej wyglądają jak rolki czy może są kwadratowe.Gabol napisał:
Po czym poznać czy rolki są już do wymiany??
Jutro sprawdź. Myślisz że zużyte rolki mogą być przyczyną tego problemu?
Tak, rolki mogą być przyczyną. Wariator można opisać jak skrzynie biegów.
A więc tak… Wyciągłem dzisiaj te rolki i nie są one idealnie okrągłe, lecz delikatnie przytarte. Gdy wziąłem je do ręki pod palcami było czuć nierówności. Wydaje mi się, że nie kwalifikują się one do wymiany. Oczywiście mogę się mylić. Jakie jest Wasze zdanie?
[ Dodano: 2008-07-11, 12:39 ]
aaa i jeszcze jedno. Nie wszystkie są identycznie zdarte. Jedne są bardziej drugie mniej… :-?
[ Dodano: 2008-07-11, 13:29 ]
Poodwracałem te rolki i ku mojemu zdziwieniu poprawiły się osiągi. Tam gdzie kiedyś jechałem 95 km/h teraz bez problemu 100 km/h wyciąga (takie żyłowanie tylko w ramach testu), ale rolki jeśli są do wymiany i tak trzeba je wymienić. Czekam na wasze opinie.
Wydaje mi się ze jeżeli rolki są choć troszkę nierówne należy je wymienić. Ja bym ci radzić abyś je zmienił. ;D
Wymiana obowiązkowa. Muszę był idealnie okrągłe. To tak jakbyś założył przytartą opone…
Tak też myślałem… Wielkie DZIĘKI za info Powiedzcie mi jeszcze jakie te rolki kupić?? Z tego co wiem, to im cięższe, tym większa prędkość, a mniejsza moc. Powiedzcie mi czy jak założę cięższe rolki to dużo straci na mocy?? Jakie waszym zdaniem powinienem założyć żebym rox nie był mułowaty, ale też żeby był szybszy. Aktualnie mam oryginalne roli, czyli chyba 5,5 g.
No więc tak, czym cięższe rolki tym lepszy V-MAX. Rolki do Twojego skuta masz tutaj: http://forum.jednoslad.pl/viewtopic.php?t=47 Waga seryjnych rolek. A tutaj masz artykuł, polecam Ci go przeczytać zanim weźmiesz się za kombinowanie z inną wagą rolek: http://www.forum.mieloch.pl/viewtopic.php?t=61
to tylko teoria :P w praktyce nie zawsze tak jest :) najlepiej nie przesadzać ze zbyt ciężkimi rolkami bo możesz czasem pod górkę nie podjechać bo mu mocy zabraknieJimi napisał:
czym cięższe rolki tym lepszy V-MAX
No tak tak, wiem że to teoria... Jeśli się ma oryginalny wariator to najlepiej jest założyć takie rolki, jak powinny być...corey93 napisał:
to tylko teoria :P w praktyce nie zawsze tak jest :) najlepiej nie przesadzać ze zbyt ciężkimi rolkami bo możesz czasem pod górkę nie podjechać bo mu mocy zabraknieJimi napisał:
czym cięższe rolki tym lepszy V-MAX
Masz coś z tuningu? Bo jak wydeszek to wsadź o gram lżejsze, kumpel do roxa wsadzić Tecnigasa i Hebo NG i rolki 3,8g… Ja wsadziłem do siebie rolki cięższe od seryjnych o 1,5g i v-max wzrósł niewiele, może o 3km/h ale zanim się rozpędzić to oja…
Wydech mam odtłumiony, do którego wytłumienie było robione ręczne. Prezentuje się i brzmi cudnie. Postanowiłem że kupie cały zestaw rolek "Rolki Stage6 15x12 5.00 - 5.50 - 6.00 - 6.50gr " . W tym zestawie są rolki o oryginalnej wagi i jeszcze paręinnych. Zacznę testować po kolei i zobaczę z którymi najlepiej chodzi. Myślałem jeszcze nad wymianę sprężynęk sprzęgła na czerwone (+30%). Chcę po prostu uzyskać lepszy start. Nadają się one do oryginalnego sprzęgła?? I czy uzyskam zamierzony efekt? Jeszcze zastanawiam się nad sprężyną dociskową… Czy powinienem ją wymieniać?? Jak tak to na jakąś? Ps: Mam dużo do czynienia z motocyklami, ale układ napędowy w skuterach, to dla mnie czarna magia xD Dzięki za wyrozumiało?? Pozdro
A słabo Ci rusza? Najpierw pokombinuj z rolkami, jak wybierzesz te najlepsze ale będzie miał muła na początku to zmień sprężynki…
Nie noo… rusza dobrze, ale chciałbym żeby miał większy zryw. Oryginalne sprzęgło w Aeroxie ma to do siebie, że łapie już od niskich obrotów, a jak bym założyć twardsze sprężyny to powinien ruszać z wyższych i automatycznie miał by większego kopa na starcie… Dobrze myślę??
Gabol, tak, ale jeśli dasz zbyt twarde sprezynki, to skuter wcale nie ruszy :-/
Tak, wiem i dlatego chce kupić czerwone (+30%) do sprzęgieł oryginalnych. Nie są chyba aż tak twarde… Dokładnie chodzi mi o te sprężynki: http://sklep.mieloch.pl/product_info.php?cPath=1_41_42&products_id=2809&osCsid=5ab2dec3c539f24a8431290033152cd2
[ Dodano: 2008-07-14, 16:25 ]
Zamówiłem: Rolki Stage6 15x12 5.00 - 5.50 - 6.00 - 6.50gr, Sprężyna dociskowa Top Racing +22% czerwoną i Sprężynki sprzęgła Top Racing +30% czerwone. Za kilka dni powinienem otrzymać paczkę. Jak wszystko założę to napisze jakie są tego skutki Pozdro