Rex Rs 460 bierze olej.

Witam,mam problem z moim skuterem 4t marki rex rs 460.Gdy zostal kupiony jego przebieg wynosil 2500 km.Przy okolo 4500 km oblokowalem go i tu zaczely sie moje problemy,a mianowicie zaczal brac duze ilosci oleju,wiec postanowilem wymienic go na nowy Mobil 10 w 40.Niestety oleju nadal ubywało.Po ostatniej przejazdzce(okolo 60km) musialem dolewac az 400 ml oleju.Skuter nie kopci i nie ma zadnych wyciekow,jedynie z wlewu oleju czuc troche spalonym paliwem.W skuterze jest wszystko seryjne ,a jego v max wynosi 85 km/h po prostej.Prosze o pomoc :]

Spróbuj zalać go gęstrzym olejem 15w40

Dodam
jeszcze ze jezeli na dworze jest temp od 0 do 20 stopni to poziom oleju sie nie zmienia a jesli jest cieplej to tak jakby olej wyparowywuje,jest to dla mnie dziwne i nie wiem co mam robic

Strasznie dużo tego oleju idzie w powietrze. Może jednak gdzieś jest jakaś nieszczelność?

Nie silnik jest w 100 % szczelny.Mechanik sprawdzał i nie ma zadnych wyciekow,jedyne co mnie zastanawia czy nie nalac innego oleju np 20w40 i sprawdzic bo powiem ze ten skuter nie ma ze mna lekko:] (nie chodzi o palenie gumy itp.)

Czyli wychodzi Ci prawie litr oleju na 100 km. Nie źle :)
Ale jeśli nie spala i nie ma wycieków...
Żebyś nie wiem jak go katował to tyle oleju nie powinien palić.
Zalej następnym razem gęstrzego 15x40 ale poprawy nie wróżę.

Gęstszy olej to raczej tak na krótką metę, ja bym odkładał powoli kasę na remont silnika :-(
Przebieg który podałeś niby nie wskazuje na to ale ten silnik jest zajechany !

Zaryzykuje i kupie gestszy olej i jakis srodek motodoktor, jesli nie zda to egzaminu nie bede go katowac takim olejem.Chce nim pojezdzic aby do 18 :D a potem jakas inna maszynke.

przecież tak nie idzie jeździć
jakiego koloru jest świeca
kopci

Świeca zostala wymieniona,poprzednia miala kolor kawy z mlekiem z ta jest tak samo i zadnych oznak kopcenia,moge ustawic na stopkach i full gaz i ani dymka nie pusci.