Remont silnika kilka pytań

Witam. Jako iż mój skuter (silnik min hor) miał 5atm. kompresji zdecydowałem zrobić szlif cylka+nowy tłok. Tak też zrobiłem oddałem stary cylinder do punktu gdzie wykonują takie rzeczy, wszystko ładnie pięknie, jednak nie pamiętam jak był założony tłok. Strzałką do góry (czyli jakby w stronę gaźnika), czy na dół (w stronę tłumika). Następne pytanie brzmi : kupiłem w salonie uszczelki pod cylinder i głowice, uszczelka pod głowicę ma jakby taką rynienkę, czy jest obojętne jak ją założę, czy ma to jakieś znaczenie? I jeszcze jedno ; czy jak skuter stał nie odpalany ok października 2008r. to dozownik mógł się w jakiś sposób zablokować, czy zastać? Pytam, bo chciałbym uniknąć ewentualnego zatarcia nowego cylindra. Bardzo proszę o szybką odpowiedz. Z poważaniem maroxxx

1. Tłok zakładasz strzałką do wydechu, czyli w dół w przypadku minarelli.
    2. Uszczelka pod głowicę jest wyprofilowana tak żeby pasowała i nie ma takiej opcji, żebyś źle ją włożył (tylko w jednej pozycji będzie pasować)
    3. Dozownik się nie zatkał raczej, możesz dla pewności do baku do benzyny dodać ok. 10ml oleju na litr benzyny albo nawet na 1.5 litra :slight_smile:

Koks, dzięki za odpowiedz, jutro będę działał :slight_smile: a powiedz mi jeszcze jak sprawdźić, czy wydech nie jest przypadkiem zatkany?

Hmmm. Przedmuchaj go kompresorem :slight_smile:

Koks, Wielkie dzięki za pomoc, jak dmuchałem “ustami” :smiley: to przelatywało bez problemu. Wciskam odpowiedni przycisk :slight_smile:

[ Dodano: 28-03-2009, 17:42 ]
Panowie… Mam następny problem. Otóż wszystko się pięknie składało itd… aż do pewnego momentu-dokręcania szpilek od cylka. Ładnie pięknie dokręcam sobie. Aż tu nagle jedna się u*ebała. i z tego co patrzyłem to przy samym karterze :-/ I moje pytanie: co z tym zrobić ? rozwiercać w jakiś sposób śrubę? Kupować nowe uszczelki pod głowice i cylinder? dodam tylko iż skuter normalnie odpala, tylko tak jakby trochę koło głowicy wylatywało paliwa :-/ Proszę o pomoc. Pozdrawiam

Jeżeli się jedna szpilka urwał a i niemozesz jej złapać obcążkami zeby wykrecić to musisz kupić sobie taki zestaw który jest na lewy gwint i go w nia wrecic i wtedy wykrecic no i musisz zamówic sobie nową szpilke

a nie łatwiej w tej szpilce nie da rady wywiercic malego otworku i w tym otworku nagwintowac na lewo ze wkrecajac srobke do szpilki wykrecasz owa szpilke ja tak robiłem ale z ojcem w ciagniku

To jest i tak juz chyba do wyrzucenia (lepiej kupić nową) to wygnij tą szpilke w kształecie litery “L” i w reke mocno przekręć (tylko w dobrą stronę) i wsadz nową i powinno być git a jak nie chcesz kupować nowej to spróbuj żabą hydrauliczną dużą to złapać i wykrecić (tylko nie łap za gwint)