Witam. Mam 15 lat, niedawno kupiłem motorower na siebie, za zgodą przedstawiciela ustawowego(mama). Nie jest jeszcze przerejestrowany, oc jest ważne. Teraz pytanie 1 - jeżeli przerejestruję go na siebie, to sprzedać będę mógł go jedynie za zgodą sądu lub gdy skończę 18 rok życia? I pytanie 2 - jeżeli kupiłem go na siebie, to mogę go przerejestrować na mame i będę mógł go wtedy bez problemu sprzedać od razu?
Proszę o 100% odpowiedzi, mam świadomość, że temat był powielany pewnie nie raz, ale nie znalazłem jeszcze odpowiedzi, która by mnie usatysfakcjonowała. Z góry dziękuję, pozdrawiam
Po co tak komplikujesz sobie życie, mówisz kupiłeś go na siebie i chcesz przerejestrować na mame? Czyli hipotetycznie na umowie kupna sprzedaży są dane twojej mamy tak ? Bo masz 15 lat więc umowa z tobą była by nie ważna. Jeśli jest na twoją mame to teraz tak rejestruje go ona na Siebie wtedy może go sprzedać spisując nową umowę z kupującym. Nie wiem jak to wygląda jeśli chciałbyś go sprzedać mając samą umowę , chyba tak się nie da [ Mogę się oczywiście mylić co do tego stwierdzenia]
Kupiłem go na siebie, mam skończone 13 lat - mam ograniczone czynności prawne. Mogłem kupić motorower za zgodą przedstawiciela ustawowego, jest on moją własnością. Umowa w takim wypadku jest ważna. Nie chce go sprzedawać mając samą umowę, chce go sprzedać razem z papierami, które posiadam. Chcę go tylko zarejestrować na mamę, ponieważ nie chce latać po sądach i żaden kupujący zapewne też by nie chciał.