Witam. Mam pytanie, otóż tata przywiózł mi od kolegi z Niemiec skuter zarejestrowany na Niemcy, kolega taty posiada wszystkie papiery, dowód rej, tablice itp. Jest to aprilia sr 50 ditech no i moje pytanie brzmi jak przebiega rejestracja takiego skutera na polskie blachy?? Co muszę zrobić?? Mogę spisać z gościem umowę kupna sprzedaży normalnie Polską? Bo on jest Polakiem tylko mieszka w Niemczech. Pozdro
p.s. czy dowód rej. trzeba tłumaczyć?
tak
To jest troszkę biegania. Po pierwsze na dzień dobry jest problem z tym, że w niemieckim dowodzie rejestracyjnym pewnie jest adnotacja, że maksymalna prędkość to chyba 50, a może 60 km/h. Do tego wrócę.
Do zarejestrowania motocykla z zagranicy potrzebne jest: umowa kupna sprzedaży lub faktura (przetłumaczona przez tłumacza przysięgłego), dowód rejestracyjny także przetłumaczony. Z tymi dokumentami lecimy o Urzędu Skarbowego po Vat 24 lub 25 nie pamiętam. Mając te dokumenty lub równolegle jedziemy do diagnosty na przegląd techniczny zerowy. Nie wszystkie stacje robią taki przegląd. I teraz jeśli diagnosta będzie skrupulatny i rzetelny nie zarejestruje nam tego pojazdu jako skuter gdyż jego prędkość nie jest ograniczona do 45 km/h. Może wydać nam dokument umożliwiający rejestrację na dużą blachę. Mając komplet: umowę oryginał i tłumaczenie, dowód rejestracyjny oryginał i tłumaczenie, przegląd techniczny od polskiego diagnosty i VAT z Urzędu Skarbowego idziesz do wydziału komunikacji. Ja odpuściłem sobie Piaggio, które kolega przywiózł z Niemiec. Chociaż nie obawiam się dużych blach, gdyż posiadam prawo jazdy na motocykle.
jeszcze może być rejestrowany jako "mofa" - do 25km/h
Spoko z przeglądem nie ma problemu, wujek zarejestruje mi normalnie że to jest 50cc i jedzie do 45 km/h :) Kolego dychul mógłbyś mi powiedzieć ile wyjdzie mnie cała rejestracja tak mniej więcej z tłumaczem itp.
Musisz poszukać nie pamiętam. Ja rejestrowałem motocykl, którym przyjechałem z Anglii i to było już 3 lata temu. Tak więc nie pamiętam. Jeśli dasz radę z przeglądem to nie ma na co czekać. Z umową i dowodem rejestracyjnym do tłumacza.
Witam dzień dobry mam pytanie przywiozłem 2 skutery z Niemiec 50ccm i posiadają tylko certyfikat,homologację jeden jest 2012,2019 r jak to zarejestrować w Polsce ?
zadzwonić do swojego wydziału komunikacji i się zapytać czego bedą wymagali do zarejestrowania