Rejestracja skutera, motoroweru

Siemka,
Jutro jadę do urzędu mojego zarejestrować skuterek.
Czy muszę jechać z rodzicem (mam 16 lat) czy wystarczy tylko na piśmie "Wyrażam zgodę na rejestrowanie pojazdu mojemu synowi..." z podpisem rodzica?
Kolejną sprawą jest formularz, który próbuje wypełnić, ale za chu*ja nie czaje kilku rzeczy
Formularz jest tu:
http://www.um.warszawa.pl/sites/default/files/zal_200_a406a.pdf
"Wnoszę o rejestrację - czasową rejestrację..." - Co skreślić, a co pozostawić nie wykreślone? Jak rejestruje to chciałbym dostać od razu blachy i tymczasowy dowód rejestracyjny, a po miesiącu odebrać stały dowód rejestracyjny, więc wykreślić "Rejestrację", czy "Tymczasową rejestrację"? Kolejną sprawą jest "...w celu" co tu wypełnić? Skuter nie ma żadnego "celu" po prostu chce nim jeździć rekreacyjnie..
"Rodzaj pojazdu i przeznaczenie" - Przeznaczenie? Co tu wpisać?
"Dotychczasowy numer rejestracyjny" - Pojazd nowy, zakupiony w realu nigdy nierejestrowany...
"Numer karty pojazdu" - WTF?

"Do wniosku załączam następujące dokumenty" - Czyli jakie potrzebne są i jakie wpisać?

Teraz takie pytanie, ile płacę? Gdzie płacę? Czy jak będzie już stały dowód rejestracyjny do odbioru to będę musiał coś płacić, podpisywać? Czy wystarczy tylko:
"- Dobry, ja po stały dowód"
"- Proszę!"
"- Dziękuję, Do widzenia"

Kolejną sprawą jest OC. Na stronie urzędu wyczytałem, że będę musiał pokazać jakiś kwitek, że mam OC. Fajnie, ale jak mam wykupić OC nie mając jeszcze nr rejestracyjnego?

To tyle, Czekam na odpowiedzi ;)

Proszę
http://www.um.warszawa.pl/zalatw-sprawe-w-urzedzie/sprawa-w-urzedzie/rejestracja-pojazdu-nowego-zakupionego-w-polsce

co do wniosku
1. wykreślasz to co niepotrzebne czyli zostawiasz "rejestrację"
2. "Rodzaj pojazdu i przeznaczenie" - motorower i wystarczy
3. "Dotychczasowy numer rejestracyjny" - kreska , nie dotyczy
4. "Numer karty pojazdu" - tu nie pamiętam czy motorowery maja kartę pojazdu (chodzi o taką czerwoną książeczkę)

Opłaty w linku powyżej
OC potrzebne do okazania przy odbiorze stałego dowodu

Dla przykładu w Piasecznie masz tak
- rejestracja motoroweru - 111,50 zł (blachy +dowód)

wymagane dokumenty (nie wszystkie moga dotyczyć skutera)

- wyciąg ze świadectwa homologacji albo odpis decyzji zwalniającej pojazd z homologacji,(wymagane)
- karta pojazdu,(nie pamietam przy motorowerze)
- faktura oraz akcyza,(wymagane)
- świadectwo zgodności UE oraz oświadczenie z danymi pojazdu (nie pamietam),
- oświadczenie importera lub producenta o zapewnieniu sieci.(wymagane)

aaaa....i kilka razy trzeba będzie się podpisać

Wypełniłem wniosek. Następne pytanka: Składam dokumenty oryginalne czy mogą być kopie? Z PZU też będą chcieli te dokumenty do ubezpieczenia OC?

"Do wniosku załączam następujące dokumenty:
1. WYCIĄG ZE ŚWIADECTWA HOMOLOGACJI
2. FAKTURA VAT
3. ZAŚWIADCZENIE O SPRZEDAŻY" - Co jeszcze wpisać? Czy będę musiał jakiś podatek odprowadzić lub coś? Na Fakturze mam wpisane: "Zobowiązanym do rozliczenia podatku VAT jest nabywca-wewnątrzwspólnotowa dostawa nowego środka transportu"

Nie posiadam dowodu osobistego, więc może być jako dokumenty mój paszport polski?

Co z tą obecnością rodziców? Musi być? Niestety tatuś pracuje do 18, a mamusia do 17:30, a urząd do 16:00 ;/. Więc dało by rade abym sobie sam to załatwił? Ojciec może mi napisać, że wyraża zgodę..

Karte pojazdu wydaje urzad.
Ja niedostalem do motoroweru, dopiero do "motocykla"

do urzedu idziesz z tym co dostales w sklepie przy zakupie skutera.

Niestety mozesz nie zarejestrowac pojazdu, poniewaz chyba, musi byc przy tym osoba na ktora bedzie pojazd zarejestrowany... Ale pewny nie jestem.

Ja wypelnialem wszystkie wnioski w urzedzie, tam sa wzory, po drugie byla tam taka Pani z informacji ktora pomagala wszystko wypelnic.

No to chyba będzie osoba na który będzie pojazd rejestrowany - ja. Przecież na fakturze vat i wszędzie indziej są MOJE DANE, a nie Ojca, czy Matki.. -,-

No tylko nie byl bym pewny czy na osobe niepelnoletnia mozna zarejestrowac pojazd ;)

Na pewno się da, jak możesz jeździć na kartę motorowerową to i zarejestrować. Dzwoniłem do urzędu i się pytałem i Pani powiedziała, że muszę przyjść z rodzicem. Jest na to rada. Jak zapłacę w okienku i będę miał kwit, że zapłącone to raczej będą musieli mi zarjestrować bo już opłacone, a jak nie to taką im zrobię litanie tam, że im się odechce. Na pewno nie będę czekał 2 lat do 188 i się martwił na pierwszym lepszym zakręcie czy mnie Policja złapie czy nie.

*188 = 18
*zapłącone = zapłacone
*zarjestrować = zarejestrować

Ale płacisz dopiero jak Ci wszystko przyjmą w okienku. Przynajmniej w moim wydziale komunikacji tak jest.
Mam nadzieję, że Ci się uda wszystko załatwić bo jak nie to trochę będziesz miał latania.

Ja też mam taką nadzieje, a jak nie to trudno na wakacjach z Ojcem przyjadę ;)

izdebski12 mam nadzieje ze sie przyda ;)
http://motokirc.pl/poradniki-f37/rejestracja-motoroweru-na-osob-niepe-noletni-t30987.html

izdebski12 napisał:

Wypełniłem wniosek. Następne pytanka: Składam dokumenty oryginalne czy mogą być kopie? Z PZU też będą chcieli te dokumenty do ubezpieczenia OC?
"Do wniosku załączam następujące dokumenty:
1. WYCIĄG ZE ŚWIADECTWA HOMOLOGACJI
2. FAKTURA VAT
3. ZAŚWIADCZENIE O SPRZEDAŻY" - Co jeszcze wpisać? Czy będę musiał jakiś podatek odprowadzić lub coś? Na Fakturze mam wpisane: "Zobowiązanym do rozliczenia podatku VAT jest nabywca-wewnątrzwspólnotowa dostawa nowego środka transportu"
Nie posiadam dowodu osobistego, więc może być jako dokumenty mój paszport polski?
Co z tą obecnością rodziców? Musi być? Niestety tatuś pracuje do 18, a mamusia do 17:30, a urząd do 16:00 ;/. Więc dało by rade abym sobie sam to załatwił? Ojciec może mi napisać, że wyraża zgodę..

1. Oryginały
2. Do OC nie potrzebujesz w/w dokumentów
3. "ZAŚWIADCZENIE O SPRZEDAŻY"??? - rozumiem że chodzi o oświadczenie importera
4. Dodaj jeszcze w załacznikach - dowód wpłaty
5. Paszport powinien wystarczyć do potwierdzenia tozsamości i zameldowania , ale lepiej się dopytać.
6. Co z tą obecnością rodziców? - tu sobie sam odpowiedziałeś kilka postów dalej, ale.... dopytaj w urzędzie (zanim się wybierzesz) czy nie wystarczy dołączyć pisemnej zgody rodziców.

i tak jeszcz na koniec
7. Na umowie/ fakturze może być wymagany podpis rodzica/rodziców (najlepiej z nr i serią dowodu) w myśl przepisów

"Art. 15 KC.: Ograniczoną zdolność do czynności prawnych mają małoletni, którzy ukończyli lat trzynaście, oraz osoby ubezwłasnowolnione częściowo.
Art. 18. § 1 KC.: Ważność umowy, która została zawarta przez osobę ograniczoną w zdolności do czynności prawnych bez wymaganej zgody przedstawiciela ustawowego, zależy od potwierdzenia umowy przez tego przedstawiciela."

8. Jeżeli planujesz sprzedawać skuter zarejestrowany na Ciebie przed 18-tką, to może się to wiązać z pewnymi komplikacjami zgodnie z

"Art. 101 § 3 KriO Rodzice nie mogą bez zezwolenia sądu opiekuńczego dokonywać czynności przekraczających zakres zwykłego zarządu ani wyrażać zgody na dokonywanie takich czynności przez dziecko. "
Przy czym z tym jest różnie bo to zależy jak interpretuje się "zakres zwykłego zarządu", choc zazwyczaj dotyczy to właśnie sprzedaży. Bez tego nabywca może mieć problem z rejestracją pojazdu na siebie.

Raven napisał:
3. "ZAŚWIADCZENIE O SPRZEDAŻY"??? - rozumiem że chodzi o oświadczenie importera

Tak, właśnie o to, nie wiedziałem jak to nazwać:
Zaświadczenie
Zaświadczamy, że firma:
"Real Sp. z o. o. i Spółka"... blabla
Punkt sprzedaży:
"Real Sp. z o. o. i Spółka...blablabla

Jest upoważniona na podstawie Umowy Dealerskiej, do sprzedaży następujących modeli motorowerów:
marka TOROS typ: G2.. blablabla
na terenie Polski, importowanych przez firmę Zipp Skutery Sp. z o. o.

Raven napisał:
7. Na umowie/ fakturze może być wymagany podpis rodzica/rodziców (najlepiej z nr i serią dowodu) w myśl przepisów
"Art. 15 KC.: Ograniczoną zdolność do czynności prawnych mają małoletni, którzy ukończyli lat trzynaście, oraz osoby ubezwłasnowolnione częściowo.
Art. 18. § 1 KC.: Ważność umowy, która została zawarta przez osobę ograniczoną w zdolności do czynności prawnych bez wymaganej zgody przedstawiciela ustawowego, zależy od potwierdzenia umowy przez tego przedstawiciela."
8. Jeżeli planujesz sprzedawać skuter zarejestrowany na Ciebie przed 18-tką, to może się to wiązać z pewnymi komplikacjami zgodnie z
"Art. 101 § 3 KriO Rodzice nie mogą bez zezwolenia sądu opiekuńczego dokonywać czynności przekraczających zakres zwykłego zarządu ani wyrażać zgody na dokonywanie takich czynności przez dziecko. "
Przy czym z tym jest różnie bo to zależy jak interpretuje się "zakres zwykłego zarządu", choc zazwyczaj dotyczy to właśnie sprzedaży. Bez tego nabywca może mieć problem z rejestracją pojazdu na siebie.

"Ważność umowy, która" - To nie jest raczej umowa tylko dowód zakupu.
Wiem, że nie sprzedam przed 18-stką, ale nawet nie mam takiego zamiaru. Mam teraz 16, to za 2 lata jak mi się znudzi skuterek to se sprzedam i kupie sobie motor na 125

Kur*wa nic z tego. Zadzwoniłem i Babka mi powiedziała, że musi być oświadczenie od 2 rodziców z podpisami, oraz jeden z rodziców musi pojechać ze mną. No fajnie, tylko ciekawe jak bo urząd od 8 do 16, a starzy pracują od 8 do 18 -,-. No fajnie..

O i to jest właśnie moc tych urzędów. Tylko jestem BARDZO ciekawy po co im mój opiekun prawny? Przecież na fakturze są tylko MOJE dane i TYLKO na mnie chce aby był zarejestrowany skuterek. Równie dobrze mogę przyjść z kolegą, który wygląda jak by miał 40 lat, a on powie: "O, zapomniałem dowodu osobistego"

W poniedziałki urzędy są dłużej. Może któryś z Twoich rodziców mógłby wcześniej z pracy wyjść. Porozmawiaj.

Choć z doświadczenia wiem że na zarejestrowanie nowego pojazdu i tak się traci pół dnia :)

Już nie mówiąc o pojeździe ściągniętym z zagranicy bo wtedy to cały tydzień się gdzieś jeździ i załatwia :/

Najlepiej isc z samego rana zeby zaklepac kolejke.
W malych miejscowosciach moze i da sie zalatwic rejestracje w pol godziny ale w Warszawie razem z czekaniem na tablice to zawsze 2-3 godziny a wiem z doswiadczenia bo rejestrowalem i swoje i firmowe auta.

izdebski12 napisał:

O i to jest właśnie moc tych urzędów. Tylko jestem BARDZO ciekawy po co im mój opiekun prawny? Przecież na fakturze są tylko MOJE dane i TYLKO na mnie chce aby był zarejestrowany skuterek. Równie dobrze mogę przyjść z kolegą, który wygląda jak by miał 40 lat, a on powie: "O, zapomniałem dowodu osobistego"

Kolego przestań wymyślać jakies cuda, prawda jest taka że jesteś nieletni i jeszcze wiele rzeczy sam nie możesz. Nie jest to kwestia urzędów tylko kwestia obowiazującego prawa.
Zamiast tracić "pare " na pomysly typu "kolega co wyglada na 40 lat" itp po prostu zdobądź komplet informacji wcześniej, zdobadź to co potrzebne i nie "marudź", że czegoś nie da sie załatwic "na pałę".