Rejestracja skutera... Jaka kolejność i jakie wydatki ?

Witam Tak jak w temacie :stuck_out_tongue: sprowadziłem skuter i wiem że aby go zarejestrować to muszę przetłumaczyć papiery, zaplacic jakas oplate skarbowa czy coś takiego nastepnie rejestracja i przeglad tylko interesują mnie dwie rzeczy. Jaka kolejność ( wiem że najpierw tłumaczenie papierów :mrgreen: ) i z jakimi kosztami muszę się liczyć? ile wy na to straciliście? aha i czy dostane od razy blachy czy najpierw próbne ( te czerwone ) ? z góry dzięki za pomoc, Pozdrawiam ! :mrgreen: :smiley:

Ja nie miałem próbnych blach. Od razu te prawidłowe. Tylko dostałem dowód rejestracyjny czasowy, zanim wyrobili ten dobry.

To zależy skąd sprowadzany. Jeśli z włoch to około 30zł za stronę. Z przetłumaczonymi papierami jedziesz na przegląd, później bierzesz papiery z przeglądu i tłumaczenia (bez umowy) i idziesz do wydziału komunikacji. Tam płacisz jakieś 120zł około i dostajesz od razu blache i dowod tymczasowy, po dwóch tygodniach wymieniasz na dowód twardy. Jak już masz blache to śmigasz do Ubezpieczalni, najlepiej jakiejś mało znanej to zapłacisz około 50zł bo w Warcie 100zł. Pozdro

sprowadzony z Belgii :smiley: ok będą się trzymać tej kolejności ( bo chyba innego wyboru niemam ) dzięki temat do zamknięcia :mrgreen: pozdrówki

Tylko nie zapomni o tym vat 25 bo na niego czeka się z 4 dni …

PodLy napisał:

To zależy skąd sprowadzany. Jeśli z włoch to około 30zł za stronę. Z przetłumaczonymi papierami jedziesz na przegląd, później bierzesz papiery z przeglądu i tłumaczenia (bez umowy) i idziesz do wydziału komunikacji. po dwóch tygodniach wymieniasz na dowód twardy. Pozdro

A jesteś w 100% pewien ? A nie zapomniałeś o 160zł dla skarbówki ? to był VAT-24 lub -25 Dowód miękki ma ważność przez miesiąc a nie 2 tygodnie.

hmm… no to teraz podsumowanko :mrgreen: 1. Tłumaczenie papierów 2. Przegląd 3. Pójście do wydziału komunikacji aby otrzymać blachy i dowód ( na razie miękki ) 4. Ubezpieczenie a w którym momencie ten podatek ( czyli Vat 25 ) podczas wizyty w wydziale komunikacji czy przy ubezpieczaniu :mrgreen: ? :wink:

Zadnego podatku się nie płaci tylko tak jak napisliście 1. Tłumaczenie papierów 2. Przegląd 3. Pójście do wydziału komunikacji aby otrzymać blachy i dowód ( na razie miękki ) 4. Ubezpieczenie I po tym już normalnie śmigasz Warcie 100zł ubezpieczenie :shock: :shock: Ja mam w warcie i płaciłem 40zł :!: :!: :!: :!:

vat 25 od razu po to idz bo na to się czeka z 4 dni. Musisz złożyć vat 24 jako podanie na vat 25 :smiley:

Barteck napisał:

vat 25 od razu po to idz bo na to się czeka z 4 dni. Musisz złożyć vat 24 jako podanie na vat 25 :D

Sprowadzałeś kiedyś skuter? Żadnych podatków się nie płaci... Zadnych Vatów i innych huji móji dzikich wężów...

Dla jakiej skarbówki :stuck_out_tongue: Chyba śmieszni jesteście. Nie ma żadnego podatku, bynajmniej nie było jak ja rejestrowałem.

Nie wiem jaki, ale podatek jest… Ja jak miałem kupować sprowadzanego to koleś zrobił zwolnienie z vatu. Napisałem to co wiem.