Musi być umowa K/S . Najlepiej wziąć po prostu i sprzedać ten skuter za 999 PLN Twojej dziewczynie. Wówczas nie bedzie kłopotu. Ja bym tak zrobił,.
Musi być umowa K/S . Najlepiej wziąć po prostu i sprzedać ten skuter za 999 PLN Twojej dziewczynie. Wówczas nie bedzie kłopotu. Ja bym tak zrobił,.
Albo żeby ten sprzedający wypisał fakturę na nią? Bo jak jest faktura to już nic więcej nie potrzeba?
Hugo, faktura musi być wystawiona na właściciela, czyli tą osobę, która figuruje w Dowodzie rejestracyjnym.
Najlepiej, żeby faktura była na Twoją żonę.
Witam, chciałbym odświeżyć temat,
Mam zamiar kupić skuter ale okoliczności są dość specyficzne i nie wiem jak będzie wyglądała procedura jego rejestracji:
Otóż chcę kupić NOWY (w rozumieniu nigdy nie rejestrowany, będę jego pierwszym właścicielem) skuter, ale od osoby, która już go kiedyś nabyła. Najprościej wytłumaczyć tę sytuację w ten sposób: osoba A kupuje nowy skuter w salonie, ale dochodzi do wniosku, że jednak nie będzie go użytkować, więc sprzedaje go osobie B (w tym wypadku mi), która de facto będzie jego pierwszym właścicielem.
Zatem nie otrzymam faktury od dealera, najwyżej umowę K/S. Ale zdaje się, że wtedy skuter musiałby być zarejestrowany na osobę A i mieć opłacone OC.
Ma ktoś rozeznanie jak wyglądałoby wyjście z tej sytuacji?
PPWWKK
Czyli będziesz drugim właścicielem, ale to akurat nie powinno robić żadnej różnicy. normalnie w wydziale komunikacji chcą umowę k/s + poprzedni dowód rejestracyjny.
Tutaj skoro nie było dowodu- powinieneś mieć umowę k/s pomiędzy Tobą a tym kolegą co trzymał skuter w garażu oraz świadectwo homologacji. mogą też wymagać (nie jestem pewien czy koniecznie) jakiś dokument świadczący o tym w jaki sposób ten skuter znalazł się w garażu kolegi= fakturę VAT z salonu czy coś w ten deseń
no właśnie nie jest to dla mnie intuicyjne,
jeśli jestem drugim właścicielem to pierwszy powninien był zarejestrować pojazd > czytaj również go ubezpieczyć
czy nie?
nie ma obowiązku rejestracji nowego pojazdu
Obowiązku rejestracji nie ma ale żeby poruszać się po drogach pojazd musi być zarejestrowany i ubezpieczony.
barteklodz napisał:
nie ma obowiązku rejestracji nowego pojazdu
skuter poruszający się po drogach publicznych musi mieć rejestrację.
barteklodz oczywiście że nie ma jeśli go postawisz w garażu i będziesz się na niego przyglądał lub jeździł po swojej ogrodzonej posesji.Wyjazd jednym chociażby kołem za własne podwórko podlega karze.Nie wolno jeździć jak dotychczas w naszym kraju bez rejestracji i ważnego OC.Czytaj inne książki bo w tych piszą niedorzeczności.:)
Jolusia napisał:
barteklodz oczywiście że nie ma jeśli go postawisz w garażu i będziesz się na niego przyglądał lub jeździł po swojej ogrodzonej posesji.Wyjazd jednym chociażby kołem za własne podwórko podlega karze.Nie wolno jeździć jak dotychczas w naszym kraju bez rejestracji i ważnego OC.Czytaj inne książki bo w tych piszą niedorzeczności.:)
a czy ja napisałem żeby się poruszać po drogach publicznych takim pojazdem ?
NIE
kolega pytał czy taki pojazd z salonu musi być ubezpieczony oraz zarejestrowany a nie o jazdę po drogach
he he to po co to pytanie durne??i zaśmiecanie forum?
Jolusia, przeczytaj moje pytanie jeszcze raz, jak nie pomoże to jeszcze raz i tak do skutku...
Może kiedyś ktoś będzie w podobnej sytuacji jak ja i przyda mu się ta informacja (udzielona mi wydziale komunikacji):
jeśli jesteś właścicielem pojazdu masz obowiązek jego rejestracji, niezależnie od tego czy będziesz na nim jeździł czy nie. przepis ten jest o tyle martwy, że urząd nie ma możliwości wyegzekwowania rejestracji czy ukarania właściciela.
Potrzebne do rejestracji pojazdu w sytuacji opisywanej powyżej będą:
- faktura sprzedaży (salon – 1 właściciel)
- umowa K/S (1 właściciel – kupujący)
- wyciąg z homologacji
- jeśli pojazd był np. wygraną w konkursie (u mnie jest taka sytuacja) dodatkowo protokół przekazania i rzut oka w regulamin czy nie ma noty zabraniającej sprzedaż do jakiegoś czasu
Ja też mam skuter kupiony od kogos kto go wygrał,nie był rejestrowany,bo facet nim nie jeździł.Trudno kogoś ukarać jak sie nawet nie wie o istnieniu takiego skutera.
A jeśli nie było pierwszej rejestracji to po zakupie drugi włascieciel jeśli nie będzie nim jeździł też nie musi rejestrowac,bo nadal nie ma tego skutera w ewidencji.
To ja tylko pozwolę sobie dopisać czego może oczekiwać Urząd do rejestracji fabrycznie nowego skutera:
1.Faktura imienna zawierająca:
- pełne dane kupującego
- markę skutera
- typ/model skutera
- numer ramy (VIN)
- jeśli jest spoza UE to miejsce, datę i numer cła
2. Wyciąg ze świadectwa homologacji
3. Potwierdzenie iż sprzedający jest Dealerem danej marki (oryginał lub potwierdzony za zgodność z oryginałem).