Siemanko. Widuje się na allegro całkiem sporo motorków 125 lub 70 zarejestrowanych jako motorower. Wiem że jest to nielegalne, bo chyba każdy sie pozna że taki Suzuki Marauder, albo Honda CBR to nie poczciwa pięćdziesiątka, bo widywałem takie oferty, i pewnie dalej można je znaleść. Zastanawia mnię jednak sam fakt rejestracji takiego motoru. Jak odbywa się to że na 125 dostajemy papiery 50?
Ale chodzi Ci o nowy czy używany pojazd???
Raczej o używany. Wiem że nietórym motorkom (Barton, Zipp) zakłada sie silniki 125 (za opłatą dodatkową oczywiście) i dostają papiery jakoby była to 50. Ale takie motory jak Honda CBR. Każdy wie że jest to conajmniej 125 ccm. Raczej o takie motocykle pokroju Hondy mi się rozchodzi.
Dodam że nie zamierzam czegoś takiego dokonywać, bo nie zamierzam ryzykować spotkania z policją i przeceniał swoich umiejętności jazdy :). Słyszałem o szesnastolatku któremu (jak myślę) bogaci rodzice kupili ścigacz bodajże 600 ccm. Wiózł pasażera i wbił się komuś w bok samochodu. Nastolatek i jego pasażer zginęli na miejscu, a kierowca i pasażer samochodu zostali ranni.
u mnie w mieście na obwodnicy policja złapał 15latka praktycznie mojego rówieśnika który jechał 120km/h chinolem, w którym wymienił części na 80 i lekko stuningował, także ludzie są zdolni ;D, lecz trochę mnie dziwi, że tak łatwo im wpadł ^^
120 to niemało :D. Moim zdaniem wsadzanie większych cylindrów to głupota bo silniki potem szybko siadają. Zresztą rodzice nawet by mi na to nie pozwolili, w sumie zrozumiałe.
W mojej miejscowości kiedyś jakaś dziewczyna jechała bez karty. Policja chciała ja złapać, a ta spanikowana skręciła w las i im uciekła. Dziwi mnie to że nie miała potem żadnych problemów :D.
ja tam mam fajną mamę, zbytnio pozwala mi na modyfikacje i jazdę jak chcę byle bym na siebie uważał, jednak mam trochę swojego rozumu i na małym chinolu nie będę szalał. Na razie mój rekord to 82 km/h. ;D
Jeżeli masz w dowodzie 49cc, tym co dostałeś dostaniesz od nabywcy to w wydziale komunikacji będą z tego dowodu przepisywać. A jeżeli chodzi o policję zadbaj o do aby na silniku nie była wybita pojemność. Jak będzie to przeszlifuj i ładnie przemaluj. No i nie daj się złapać na suszarkę ;)
Heh. Dzięki za rady :D. Nie zamierzam specjalnie łamać prawa, ale kiedyś jechałem skuterkiem. Przedemną stał policjant z suszarką. Jak przejeżdżałem blisko to podniósł lewą rękę, a ja nie wiedząc co to znaczy pojechałem dalej. Nie spotkałem się potem z żadnymi nieprzyjemnościami. Gość chyba chciał się podrapać czy coś :D.
Aby cię zatrzymał to powinien raczej skinąć ręką na pobocze a on rękę podniósł ;3 Mi też kiedyś jak jechałem coś machał z radiowozu to go olałem ;p Nic mi nie zrobili .
Odnośnie rejestracji 70 czy 125 na 50 wiem, że jest to możliwe tylko w przypadku pojazdów sprowadzanych z zagranicy, nie zarejestrowanych w Polsce. Niestety - jakim dokładnie sposobem to robią - nie mam pojęcia (choć sam kupiłem mój skuter Yamaha Cygnus 125ccm zarejestrowany na 50ccm i później musiałem wszystko odkręcać w wydziale komunikacji i nie tylko).