Regulacja tuningu REX-a 50 proszę o rady!

Witam! Ostatnio wpadło trochę eksta kasy i postanowiłem zrobić operacją mojemu “reksiowi” Nie wszystkie części doszły ale niedługo będą - zamówiłem : Zestaw 60cm3 ( cylinder tłok pierścienie zabezpieczenia podkładki ) Kompletne wariator RMS ( wariator rolki 6,5g takie same jak seryjne ślizgi talerz zewnętrzny i podkładka zabierakowa ) Rolki 5,5g Sprężynki sprzęgła +15 zielone +22 niebieskie +50 czerwone Sprrężynę centralną +15 zieloną Tłumik odblokowany od aeroxa Mam jeszcze sprzęgło 110mm i gaźnik 17,5mm. Moje pytania będą trochę związane z montażem i docieraniem: 1. Jakie zabezpieczenia sworznia tłoka założyć bo w serii jest taki w kształcie litery U a w nowym w kształcie spirali lub litery e Które założyć??? 2. Czy muszę zmieniać tulejkę wariatora ( seryjna ma średnice 13 wew 18 zew i dł 38mm ) Pytam się bo zakładając “na sucho” wariator po maksymalnym złożeniu do siebie talerzy (niby prędkość maksymalna) rolki prawdopodobnie mogą wypaść ??? Wiem wiem głupie pytanie (się a odśrodkowa i pasek na to nie pozwolę) ale czy nie spotkaliście się ze zmianą wymiarów tulei wraz ze zmianę wariatora?? DOCIERANIE 3. Które rolki na docieranie założyć najpierw - seryjne 6,5 czy 5,5 4. Czy od razu bawić się z sprężynkami sprzęgła 5. Czy nie potrzebnie kupiłem sprężynę centralną +15 W toku rozmowy pewno coś jeszcze “wypłynie” ale to wszystkie moje pytania na początek Proszę o wasze rady THX

docent23 napisał:

Które założyć??????

Oczywiście że te co były z cylindrem w zestawie

docent23 napisał:

2. Czy muszę zmieniać tulejkę wariatora ( seryjna ma średnice 13 wew 18 zew i dł 38mm ) Pytam się bo zakładając "na sucho" wariator po maksymalnym złożeniu do siebie talerzy (niby prędkość maksymalna) rolki prawdopodobnie mogę wypaść ???? Wiem wiem głupie pytanie (siła odśrodkowa i pasek na to nie pozwolę) ale czy nie spotkaliście się ze zmianę wymiarów tulei wraz ze zmianę wariatora??

załóż to co było z wariatorem (a RMS to chyba seryjny wariator), bo wewnętrzną będzie miał tą samą ale zewnętrzną inną, bynajmniej ja tak mam w polini i oryginał do polini nie pasował.

docent23 napisał:

3. Które rolki na docieranie założyć najpierw - seryjne 6,5 czy 5,5 4. Czy od razu bawić się z sprężynkami sprzęgła 5. Czy nie potrzebnie kupiłem sprężynę centralną +15

3. chyba lżejsze na docieranie silnik będzie mniej obciążony 4. No pewnie to nazywa się regulacja 5. raczej nie potrzebnie bo jest chyba miżksza od seryjnej

siwy_fact napisał:

docent23 napisał/a: 2. Czy muszę zmieniać tulejkę wariatora ( seryjna ma średnice 13 wew 18 zew i dł 38mm ) Pytam się bo zakładając "na sucho" wariator po maksymalnym złożeniu do siebie talerzy (niby prędkość maksymalna) rolki prawdopodobnie mogę wypaść ???? Wiem wiem głupie pytanie (siła odśrodkowa i pasek na to nie pozwolą) ale czy nie spotkaliście się ze zmianą wymiarów tulei wraz ze zmianą wariatora?? załóż to co było z wariatorem (a RMS to chyba seryjny wariator), bo wewnętrzną będzie miał tą samą ale zewnętrzną inną, bynajmniej ja tak mam w polini i oryginał do polini nie pasował.

W zestawie nie było nowej tulejki ale stara pasuje RMS ma podtoczenie na wariatorze pozwalające zbliżyć się talerzom bardziej niż seria (1mm są bliże niż seria) i tylna część wariatora jest krótsza od serii o jakieś 2-3mm dlatego boje się czy nie wypadną mi rolki. Jak myślisz skrócić tulejkę o 1 mm czyli z 38 na 37mm Talerze będą bliżej

Jak nie było to dobrze, i wariator jest tak zaprojektowany że na pewno rolki nie wypadną i nic nie skracaj bo inaczej będziesz miał luz na wale. tulejka trzyma także przeciw talerz aby nie doszedł zbyt blisko i nie był luźny. Mi chodziło o zabezpieczenie sworznia załóż to co było z tłokiem.

OK wariator zostawiam jak jest z rolkami 5,5g. Chodzi ci o zabezpieczenia ze starym U czy nowym e zestawie A co do sprężynęk to dam te które mają najbliższą wyższą średnicę drutu czyli najbliższe twardsze. Co do spr. centralnej to jeżeli ta +15 będzie miała drut i długość mniejsze i w nacisku będzie stawiał mniejszy opór od serii to nie zakładam W ogóle bawić się z centralną czy nie??? Podsumowując rolki 5,5 spr. sprzęgła najbliższe twardsze Jakie mogą być objawy zbyt miękkiej spr. centralnej i sprężynęk sprzęgła które można roz poznać przy docieraniu?? Docieranie Do paliwa ekstra 10ml oleju (1-40 mieszanka) Większa dawka paliwa - powietrze na 1 do 1,5 obrotu a przepustnica byle by wolno i równo chodziła ???