Redukcja biegów - gaśnie na luzie w czasie jazdy

Hej, Czesc, Siemanko. Mam pytanie dotyczące redukcji w moim potworze ( ogar 202 ) Dlaczego w trakce redukcji silnik gasnie a po wrzuceniu niższego biegu i dodaniu gazu silnik wlącza sie i juz jest wszystko ok?

W trakcie redukcji czy po prostu jak puścisz gaz i wciśniesz sprzęgło w czasie jazdy to gaśnie?

Jak puszcze gaz i wciskam sprzeglo

ok. a jak to zrobisz kiedy stoisz (nie jesteś w ruchu) to co się dzieje?

Takie cos dzieje sie tylko podczas jazdy

a jak masz zrobiony dolot powietrza?
bo to taka przypadłość jak w źle założonym LPG na mixerze - jak stoi to ma wolne ale jak jedzie i w głupio wymyślony dolot wpada dodatkowo wiatr to silnik gaśnie bo się robi za mało paliwa w stosunku do powietrza.
I wtedy na sprzęgle obroty zamiast spaść na wolne to własnie spadają do zera.
A puszczenie sprzegła potem to wiadomo - to tak jakbyś z popychu zapalał.

Ok, dzieki bardzo ;) mam jeszcze pytanko, czy takie cos moze cos uszkodzic?

to szarpanie układem napędowym wiec to tak jak ciągłe strzelanie ze sprzęgła - na zdrowie mu nie wychodzi.
no i ew. niespalone dawki paliwa w tłumiku mogą ci wybuchać - bedzie strzelał i bedzie się rozlatywał w środku

Ok, a jak mozna temu zaradzic? ;-)

ale nie bardzo wiadomo czemu zaradzać bo w końcu nic nie napisałeś jak i co masz u siebie.

Dobra, dziekuje bardzo Wombat za pomoc ;-)

To sobie pogadaliście... :-)

Pojawil sie dzis inny problem :( Podczas dodawania gazu tak jakby by przerywal? Po dodaniu gazu obroty maleja, czym to moze byc spowodowane - odpala normalnie. Moze to skutek braku paliwa? ( jutro bede tankowac, jest na rezerwie )

Dusi się - musisz mu trochę zwiększyć dawkę paliwa. Może równocześnie pomóc na to gaśnięcie przy schodzeniu z obrotów. U mnie przy tym samym silniku najlepiej chodzi jak ma trochę zbyt bogatą mieszankę. Może trochę więcej spala ale nie ma problemów z jazdą przy zimnym silniku. Najlepiej wykręć świecę i zobacz jaki ma kolor, wtedy będzie wiadomo czy mu zmieniać ustawienia. A w twoim przypadku to pewnie już mu brakuje paliwa, u mnie przy braku wachy silnik przy puszczonej manetce stopniowo zwiększa obroty, a przy najmniejszym dodaniu gazu zdycha z braku paliwa.

Dziekuje bardzo Michalk :))