hej:) 400km temu kupiłem skutsa longjia, jest to 2t i zamierzam go trochę ztuningowac:) odblokowalem go na module bo tylko tam byl blokowany i uzyskuje on vmax 65km/h, mam zamiar zmienić wariator, sprzeglo i wydech, i teraz moje pytanie czy nie wystarczy jak wyreguluje skutsa samymi rolkami muszę kupowac caly wariator?? w jakiej kolejności polecacie te części zakladac bo chyba nie bede wszystkiego naraz (finanse:/) jakie te części polecacie? nie za drogie ale dobre, wiem ze to nie mozliwe ale takie na granicy ceny i jakosci:) hmm chyba wszystko:) jak cos to jeszcze dopisze. Prosze o odpowiedz
pzdr:)
krótka odpowiedź... Nie :)Michel napisał:
y nie wystarczy jak wyreguluje skutsa samymi rolkami
jeżeli chcesz tuningowałto TAK, bo na seryjnym wario zmiana rolek niewiele daje, no chyba ze masz tłumik sportowy to wtedy dajesz rolki o około 1g lżejszeMichel napisał:
muszę kupowac caly wariator??
T?umik, wariator, sprzęgło :P dokładnie w takiej kolejności :) Wariator to Hebo NG jest godny polecenia, z tłumika to niewiem :/ może jakiśS6 pro replica, leo ZX, yasiek Z, z ze sprzłgie? jeśli chcesz dobre i tanie, to polecam sprzęgło RMS Racing PRO :)Michel napisał:
w jakiej kolejności polecacie te części zakladac bo chyba nie bede wszystkiego naraz (finanse:/) jakie te części polecacie?
acha:) czyli kupić wydech, i wymieniłeś rolki, nastepnie jak bede mial kase to kupić wario, a nie więcej mi da jak założę wariator zamiast wydechu? chodzi mi o przyspieszenie i vmax
nie jak wymienisz sam wariator to ci obroty spadną a prędkość zostanie ta sam. Silnik potrzebuje mocy żeby się bujnąć a wydech trochę jej daje
wydech da Ci więcej na przyśpieszeniu, co do v-max to raczej porównywalne mówiąc oczywiście o wydechach klasy yasuni z laser x-pro bo te tańsze jak tecnigas next r to nie wiem ile daje.
yasuni R chyba jest lepszy… Nie mylę siłę?
yasuni c30 jest jeszcze lepszy i co z tego skoro autor tematu szuka wydechów tańszych jak yasuni z czy laser x-pro, a Ty wyskakujesz z wydechem kosztującym ponad 650zł a wersja carbon 700… zresztą yasuni R jest bardziej do cylindrów 70 niż seryjnych 50
możesz, dać najpierw wariator, i on wcale Ci nie pogorszy osiagów, ale tłumik daje więcej na poczłtku, potem do niego wario i jest git
nie zgodzł się z tobąsiwy_fact napisał:
nie jak wymienisz sam wariator to ci obroty spadn? a prędkość zostanie ta sam
No tak, przeoczyłem… Ale Yasiek Z też do najtańszych nie należy… Miżdzy Z, a R jest różnica… Ale nie mam pojącia, jaka jest różnica w użytkowaniu :?:
R jest mocniejszy od yasuni Z i dedykowany głównie do cylindrów 70 a yasuni Z dobry jest pod 50 jak i 70 z tą różnicę że przy cylindrze 70 nie wyciśniesz ze skutera tyle co przy yasuni R ;p
Mafioz, dzięki za info ![]()
ok thx
to najpierw zainwestuje w wydech ustawiajac rolki do niego, a pozniej wario. ech tylko czy on podejdzie do mojego chinskiego 2t:/ PS: jeszcze jedno, co daje sprezyna dociskowałchodzi o ta z wariatora
sprężyna wariatora jest tylko w 4t
w 2t jest sprężyna centralna
jest ona przy sprzęgle. Zależy od niej po części przeniesienie napędu ![]()
to moze po zmianie wydechu nie bede musial jej zmieniac:D co o tym myslicie?
lepiej ją dostosować, żeby pasek Ci się nie ślizgać od większej mocy…
jeżeli chodzi o sprężynę centralną, tą co mają 2t
to najlepiej zrobisz wymieniając ją na jakąś inną ![]()
hmm ok a jeszcze mam jedno pytanie ten zawirowywacz spalin czy jakos tak to bardzo mi pogarsza osiagi niby mam sportowy tlumnik (ten orginalny) ale dosc ze ma on ten zawirowywacz to jeszcze chyba jakis katalizator:/
najwięcej osiągów blokuje właśnie tłumik, czyli ten zawirowywacz spalin, często kolanko jest blokowane i katalizator też trochę mu blokuje, jak ten zawirowywacz wywalisz i zaspawasz ładnie to v-max Ci znacznie podskoczy i przyśpieszenie też ;p