Pytania odnośnie motocykli na A1.

Cześć!
Jestem nowy na forum, więc witam wszystkich serdecznie!
Może na początek powiem coś o sobie, obecnie jeżdżę skuterem 50ccm i za rok będę zdawał na a1. Już zbieram pieniądze na nowy moto : >
Chciałem się troszkę zorientować co warto kupić, motocykl będę kupował używany myślę że za ok. 4/5 tys złotych. Ogólnie to podobają mi się wszystkie motocykle oprócz enduro i chopperów, najbardziej takie sportowe szlifierki. Ogólnie to motorem jeżdżę wszędzie, jest to mój główny środek transportu, jeśli kupię motocykl to będę nim jeździł tylko po asfalcie. Zależy mi na tym, żeby mieścił się w 15km bo na tyle pozwala prawko a1, mało palił, był w miarę szybki i mocny :D no i żeby był wytrzymały. Nie wiem czy 2t są blokowane do 15km, ale i tak raczej wolę 4t bo fajnie brzmi i mało pali. Obecnie to jestem nastawiony na hondę cbr 125 lub ewentualnie jakby się trafiła jakaś okazja to yzf r125. Czy są jeszcze jakieś inne godne uwagi motocykle? Raczej jestem nastawiony na markowe moto bo nie chcę żeby się coś psuło no i większość markowców ma chłodzenie cieczą. Jaki motocykl mi polecacie oprócz tych wymienionych i co o sądzicie o cbr i yzf? Czy warto kupić chińczyka? Ogólnie to trudno ogarnąć taki moto z 15 kucami jak wcześniej jeździło się tylko na 4 konnym skuterze :D (w teorii to wiem jak jeździ się takim motorem, ale jak w praktyce będzie to nie wiem)? No i jeszcze chciałem się zapytać o ubiór na motor, ile kasy będę musiał wydać i co kupić na taką 125? Muszę mieć całe ubranie(buty,spodnie,kurtka,rekawice+kask) czy wystarczy np. jakiś dobry kask + rękawice motocyklowe + jakaś zwykła kurtka i jeansy?
Z góry dziękuję wszystkim za odpowiedzi!

Temat do zamknięcia, napisałem w innym dziale.