Przerejestrowanie skutera

Witam

Kupiłem skuter dla siebie, ale z racji że nie mam 18 lat dla pewności umowę spisałem na brata który ma już 18 lat lecz skuter używam ja.

W tym tyg. muszę przerejestrować skuter i chciałem spytać Was teraz co i jak.

Czy skuter mam zarejestrować na brata i mogę nim jeździć ? czy muszę jakiegoś współwłaściciela (mnie) robić czy coś?

dz.

rejestruje się na osobę z umowy K-S
skoro kupił brat- bo na niego jest umowa, to w dowodzie rej ajko właściciel też będzie brat

Możesz co najwyżej dopisać siebie jako współwłaściciela, wtedy już zaczynasz sobie 'pracować' na zniżki w ubezpieczeniu.
A jak chcesz być jako jedyny właściciel, spisz umowę KS z bratem, nie musisz mieć ukończonych 18 lat. 18 lat to granica, po przekroczeniu której nie potrzebujesz karty motorowerowej.

Tylko,że jak jesteś niepełnoletni a będziesz chciał sprzedać skuter to potrzebna będzie zgoda sądu rodzinnego (!).
Nie wiem jak to wygląda w przypadku, kiedy byłbyś współwłaścicielem a faktycznie warto bo lecą zniżki :)

no w sumie mam 17 lat to za rok bym mógł sprzedać, ale trudno, zarejestruje chyba na brata i tyle, on nie ma auta żadnego więc mu zniżki polecą :P

Co przeszkadza, żebyś dopisał się jako współwłaściciel :)
Chociażby dla samych zniżek, dopisanie nic nie kosztuje :)

Ale to się robi podczas rejestracji ?
Musi brać być zemną w urzędzie czy moge sam zrobić wszystko ?

Ale to się robi podczas rejestracji ?
Musi brać być zemną w urzędzie czy moge sam zrobić wszystko ?

Właściciel wpisany w umowie k-s musi być obecny z dokumentem tożsamości, jeżeli chcesz być współwłaścicielem to też musisz się pojawić.

Przerejestowany na brata, nie było mnie na umowie kupna sprzedaży, nie mogłem być współwłaścicielem, aby to zrobić, trzeba być na umowie i jeśli nie mam 18 lat podpis rodzica.

Można zmknąć