Witam.
chciałbym się was zapytać jak to jest,chcę kupić od kolegi skuter (jest zarejestrowany na jego tatę),chcemy spisać umowę,ja mu dam pieniądze,on mi da skuter,kluczyki,dowód i pojadę,i chce z kolegą zrobić tak że go odkupie,ale nie bede przerejestrowywał go.jest taka możliwość bez poniesienia zadnej kary ?
Musisz go przerejestrować do Miesiąca czasu. Jeżeli tego nie zrobisz nie unikniesz konsekwencji podczas kontroli gdy Cię policja zatrzyma. Nie wiem jakie są konsekwencje ale podobno się płaci karę piniężną.
W przypadku gdy zarejestruje Cię fotoradar w innym powiecie niż powiat rejestracji pojazdu może czekać Cię dodatkowa kara, ale nie wiem ile wyniesie Cię taka kara ponieważ nie masz 18 lat i może się okazać że o niej zadecyduje sąd (o jej zasadności i wymiarze).
W przypadku kontroli musisz mieć przy sobie umowę kupna sprzedaży.
a jak sie nie wpisze daty sprzedaży/kupna ;>
To umowa może zostać uznana za nie ważną. A ty będziesz jeździł skuterem który nie należy do Ciebie.
A czemu nie chcesz rejestrować skutera?
pewnie mu rodzice nie pozwalają :D
Jeżeli spiszecie umowę, to musisz go przerejestrować, masz na to 30 dni. On zgłasza w urzędzie, że go sprzedał, robisz aneks do umowy ubezpieczeniowej, bo musi być na Twoje nazwisko.
Jeśli nie chcesz rejestrować, możesz jeździć na zasadzie użyczenia, ale nie spisujecie umowy i nie rejestrujesz nic.
Pierwsza opcja zdecydowanie lepsza, a koszt rejestracji to grosze.
Poza tym, już pracujesz na swoją zniżkę przy OC wtedy mając papiery na siebie.
No, ale o czym my tu piszemy? Koleś kupuje od innego kolesia skuter to ma obowiązek go przerejestrować, gdyż do póki go nie przerejestrujesz to skuter będzie własnością tego co sprzedał. Jak będzie jakiś wypadek, to ten co sprzedał będzie właścicielem, a więc on będzie musiał przyjechać na miejsce wypadku i odebrać skuter z rąk policjantów. Jak coś przeskrobiesz - za szybka jazda, czerwone światło itd. to mandat przyjdzie do sprzedającego. Dodatkowo extra: Jeżeli ten co kupił skuter nie ma uprawnień (czyt. karty motorowerowej), to sprzedający otrzyma mandat za "udostępnienie pojazdu osobie nie mającej uprawnienia"
Już nie wspomnieć o tym jakimś tam europejskim urzędzie do sprawdzania OC (nie pamiętam jego nazwy) co sprawdzają czy masz ważne OC, a jak nie to leci mandat kilka tys. euro
Po zakupie pojazdu musi pojazd mieć OC, i ty musisz je wykupić na siebie/przenieść od starego właściciela, a żeby to zrobić to skuter musi być zarejestrowany na ciebie. Jeżeli nie będziesz posiadał OC to przyczepi się do ciebie UFG. A kary za nie posiadanie OC znajdziesz tu http://www.ufg.pl/web/guest/oplaty-karne
Przerejestruj go jak nie chcesz miec problemów!
Już tłumaczę:
Bezwzględny obowiązek zgłoszenia się do Urzędu Komunikacji ma sprzedający, musi to zrobić w ciągu 30 dni.
Sprzedający musi też zgłosić ten fakt swojemu ubezpieczycielowi, inaczej OC zostanie przedłużone na koszt sprzedającego.
Kupujący ma obowiązek zapłacić w terminie 14 dni roboczych podatek PCC-3 wynoszący 2% realnej wartości pojazdu.
Kupujący ma obowiązek wykupić lub przenieść na swoje dane ubezpieczenie OC.
Kupujący ma obowiązek dokonać rejestracji pojazdu na swoje dane w ciągu 30 dni ale nie ma przepisów które pozwoliły by ukarać go tylko za niedopełnienie obowiązku w terminie np 50 dni.
Jeśli zostanie wystawiony Ci mandat w trybie zaocznym (fotoradar, monitoring miejski) Policja lub Urząd Komunikacji może złożyć wniosek o nałożenie na Ciebie karę grzywny do 3000 zł lub karę nagany (taka wpisywana do akt).
Jeśli podczas kontroli drogowej nie okażesz umowy kupna sprzedaży (jeździsz nie swoim samochodem) policjant może zrobić sobie notatkę służbową lub od razu sprawdzić czy pojazd został faktycznie sprzedany Tobie i w jakim terminie. Za to że muszą to sprawdzać mogą wystawić Ci mandat od 20 do 500 zł, zwykle 200 zł.
Jeśli okażesz policjantowi umowę kupna sprzedaży mogą wystawić Ci mandat od 20 do 500 zł za niedopełnienie obowiązku przerejestrowania pojazdu.
Wszystkie sytuacje są opisane jeśli masz 18 lat. Gdy masz mniej, sprawa się niezwykle komplikuje ale brak mi jakiejkolwiek wiedzy żeby o tym napisać.
Koszt ubezpieczenia motoroweru, opłacenia podatku i jego rejestracji powinien wynieść do 250 zł lub 350 jeśli pojazd był zarejestrowany w innym powiecie.
Teraz już wiesz co Ci grozi i jak to wygląda. Jeśli nie będziesz jeździł w zimę śmiało poczekałbym do wiosny z rejestracją.