Przeciążenie

Wiecie nasunęło mi sie takie pytanie co sie stanie jezeli np. skuter ma max opciązenie 150kg. a siadzie na nim łacznie 200kg. co sie stanie???

Może się złamać rama. Albo zawierzenie. Wystarczy większa dziura.

dokładnie tak jak kolega Leszek mówi skuter się złamie a pozatym silnik ma wtedy bardzo ciężko

Wiesz Paweł - to ogólnie katowanie sprzętu. To niby takie drobiazgi, ale np przy ruszaniu pasek i sprzędło znacznie się zużywa. Jest ogromne spalanie, mała prędkość, przez co chłodzenie stosunkowo słabe, to wpływa z kolei na żywotność silnika. Dalej - bardziej się zużywa ogumienie - panuje za wysokie ciśnienie... Słowem wszystko się o wiele bardziej zużywa. Więc nawet jak nie pęknie, co jest ostatecznością to na pewno skuter odczuje to w jakiś sposób negatywnie. Dopuszczalna masa całkowita wynika z wielu wyliczeń i symulacji:)

Na polskich wsiach nie brakuje delikwentów jeżdżących w 3-4 osoby na jednym skuterze, przykładów przeciążeń nie brakuje:)

aha no to ok. ale do np. 150kg. nic sie nie dzieje??

aha no to ok. ale do np. 150kg. nic sie nie dzieje??

No raczej nie.

Ja i tak na mojego bałbym się wziąsć te 150 kg dopuszczalne a co dopiero 200kg! to powolna śmierć dla skutera

no ja wiem ale według was to ile jest taka przecietna waga?? wiem ze jak najmniej ale tak na 2 osoby to do ilu??

no ja wiem ale według was to ile jest taka przecietna waga?? wiem ze jak najmniej ale tak na 2 osoby to do ilu??

No nie wiem. Ja ważę 100 kg. Więc wziąć jeszcze kogoś na tył to już jest ryzyko. U mnie dopuszczalna to właśnie 150 kg jak w przypadku wszystkich mniejszych rakiet.

a jak wam sie wydaje 140 kg ja na skuterze jedzie to jest bardzo zle??
ta waga ma byc bez wagi skutera tak ?? tylko osoby siedzoce na skuterze moga wazyc 150kg.??140 kg ja na skuterze jedzie to jest bardzo zle??

Nie, nie jest źle. Pamiętaj, że jest zawsze jakaś zakładka bezpieczeństwa określona przez producenta. Słowem: producent gwarantuje, że przy masie 150 kg netto (bez masy pojazdu) nic się nie stanie. Przy 170 pewnie też nic.
Spokojnie. Ja ważę 110 i nic się nie dzieje.

Nic się nie stanie. Jeśli był ktoś na wczasach w Egipcie albo w Indiach to widział w ile osób jeżdżą tam na jednośladzie, a jeżdżą nawet w 5; tata, mama i 3 dzieci, trzecie dziecko dosłownie wisiało na plecach matki zaczepione za jej szyję, tylko patrzeć kiedy spadnie pod koła jadącego za nimi samochodu...Motorki przeciążają tam 3-krotnie i nic się nie dzieje ;)

Piotr ma racje, ale ludzie w tamtej części świata są dość "lichej budowy ciała"-55kg to przeciętna masa dorosłego męzczyzny;p tak, że nawet jak wsiądze cała rodziną to mogą nie przekroczyć 150kg;p

Wracając do tematu, jak producent podaje 150kg, to według mnie jeśli weźmie 200kg to się nic nie stanie, prócz muła, powyżej bym już nie ryzykował.

WItam
Jestem nowy na forum.
Postanowiłem ciąć koszty i kupić skuter.
Jestem duuży i wybrałemn Zipp Guantum R 2011. Czy wytrzyma ok 180kg maksymalnej wagi dwóch uzytkowników? Z tyłu ma niby dwa amortyzatory.
Nie będę modyfikował by smigał 100 na godzinę ani cudował. Już nie te lata :)

Nic się nie powinno stać. P.S. Ile Ci podaje instrukcja dopuszczalną wagę?

Dzwoniłem do oficjalnego dystrybutora w Kole to powiedzieli że dwie osoby czyli około 150-160 kg. Ja OKAZJONALNIE będę zabierał żonkę nad wodę za miasto. Tak to sam. Ja waże ok 120-130kg. żonka ok 50-60.
Nie podali mi oficjalnie jaka waga. tylko że dwie osoby.
Koleżanka miała z roku 2008 quantum zwykły, i przy obc ok 200kg coś tam im wyskoczyło, jakaś uszczelka czy coś..
Nie pomyślałem o takim problemie - przeciążenia..

Jaką Quantum ma dopuszczalną masę całkowitą ? Zobacz w dowodzie rejestracyjnym.

spoko nic się nie stanie . Ja z ojcem potrafię jeździć ( klon vapora) a we dwóch wżyć z 160 - 170 kg i nic się nie dzieje.

Nie radzę z dwóch powodów. Chińskie skuterki mają rurki cieniutkie poza tym bardzo słabo pospawane i jak nie strzeli rama to załatwisz sprzęgło lub przegrzejesz silnik.