Witam od pewnego czasu męczę się z skuterem sym super fancy 2t.
Mianowicie na średnim gazie przerywa, a jak się chwilę pojeżdżę pisze gaz to gaśnie, robiłem tam remont.
Druga sprawa przebicie na świecy, świece sprawdziłem wymieniłem na nowe cewki też przewód wn itp i dalej jest przebicie. Przebicie polega na tym gdy odkręcę świece przyłożę do ramu lub silnika to iskra jest na elektrodzie a jak odsuną ją kilka mm od ramy to iskra idzie też między ramą a obudową świecy tam gdzie wchodzi klucz, bardzo proszę o wskazówki. Z góry dziękuję
Co do pierwszego akapitu - musisz sobie (albo ktoś) zweryfikować jakość tego remontu. Kompresja, regulacja gaźnika, szczelnośc. “Robiłem remont” - to nic nikomu nie mówi. Tzn co zrobiłes? Połozyłeś gładzie i zmieniłeś WC? Do tego nikt nie zgadnie jak z twoim poziomem wiedzy odnośnie wykonywania takiego remontu. Mogłeś skopać mase rzeczy.
Rozumiesz?
A co do świecy - nie masz żadnego przebicia. Jedna elektroda to kabel z cewki. A druga to masa z ramy. Wiec skoro świeca leży na ramie lub jest wkręcona w silnik to iskra skacze tylko miedzy elektrodami świecy. Ale jeżeli odsuniesz ją od ramy to skacze tez do masy (ramy) miedzy najbliższymi punktami - bo niby skąd ma brać drugi biegun (mase)??
A ponieważ tego nie wiesz a w tym dłubiesz to obawiam sie że z rym “robiłem tam remont” może być bardzo slabo.