Prwojazdy am - od 2012, 2013 czy 2014?

witam. Na internecie jest mnóstwo informacji o prawie jazdy am. ale na niektórych stornach pisze że to zaczyna się od 2012 a na innych że od 2013 jak to jest naprawdę??

http://www.skuterowo.com/po-roku-spekulacji-prawo-jazdy-am/

Od 2013 chyba.
Po prostu to prawo to taki bubel, że nie zdajesz w szkole, tylko tak jak normalne prawo jazdy w ośrodku szkolenia kierowców. Bulisz za to niezłą kasę, a w sumie nic nie dostajesz...
Ja sie tylko tym martwię, że nie zdążę zdać prawa jazdy A w wieku 18 lat i prawdopodobnie zrobię tylko A2 ;/ To te do 35kW. Trochę lipa, bo jakby przyszło większą maszyną pojeździć to nie ma jak.

A sprawa ma się tak, bo mi instruktor tłumaczył jak na kartę zdawałem.

Na wiosnę 2013r ma zostać wprowadzone prawo jazdy AM czyli, Motorowery pojazdy o silniku do 50cm3 i prędkości do 45km/h (tak dla jasności). W tedy nie będzie można jeździć motorowerem na dowód osobisty, bo AM to jak prawo jazdy na który musisz mieć uprawnienia, na kategorię AM można zdawać od 13 lat. Dojdzie także Prawo jazdy A1 czyli motocykle o pojemności do 250cm3. Na to prawko można zdawać od 18 lat. I będzie także kategoria A czyli na wszystkie motocykle. Można na nią zdawać dopiero od 24lat.

Tylko jest pewne ułatwienie. Jak w wieku 18 lat zrobi się prawo jazdy na kategorię A1 to po roku jazdy (na 19 lat) bez spowodowania kolizji można robić prawko na kategorię A. Czyli, jak na 18-tke zrobiłeś sobie A1 to na 19-tke możesz robić A, nie musisz czekać do tych 24lat. Ale to tylko w tedy jak zrobisz wcześniej A1. (tak dla niekumatych)

z tego co przeczytałem odnośnie karty AM to jeśli przed wejściem w życie nowej ustawy skończysz 18 lat to nie musisz robić karty AM

Ehm wiele razy już było ale powtórzę. Jeśli ktoś przed dniem wejścia tego prawka w "życie" ukończy 18 lat bądź też będzie miał kartę motorowerową to jeśli dotychczas jeździł na dowód osobisty nic nie musi robić ale osoba która nie ukończyła 18 lat ale ma kartę motorowerową będzie zobowiązana wymienić kartę motorowerową na prawo jazdy AM. Więc jeśli ktoś nie ma i nie będzie miał 18 lat ani karty motorowerowej przed dniem wejścia tego prawa jazdy to niestety aby poruszać się motorowerem/skuterem o poj. 50ccm i prędkości max. 45km/h będzie trzeba zdawać egzamin państwowy tak jak na inne kategorie np. A, B itd.

PO części się zgadzam. Ale jak wejdzie ten przepis to w tedy każdy kto nie ma Karty Motorowerowej bądź AM musi zrobić takie prawko, nie ważne czy ukończył wcześniej 18 czy później.

To prawo nie zostało wprowadzone tak sobie "O", tylko po to, żeby wykluczyć możliwość jazdy na dowód. Bo jeżdżą na skuterach osoby co w ogóle nie maja pojęcia o przepisach i znakach. Jak wcześniej jeździłeś na dowód to i tak musisz zrobić. Państwo na tym zyskuje bo wszyscy co jeździli na dowód muszą robić AM bo mają skutery w garażach. Nawet dziadek co ma 60 lat i jeździ na skuterze musi zrobić AM, bo może się okazać, że nie ma pojęcia o przepisach

Dajkam, z tego co widze, to troche ci sie pomyliło... Polskie prawo nie działa wstecz, więc jeżeli ktoś np. 2 lata temu skończył 18 lat, automatycznie dostał "zezwolenie" na poruszanie się motorowerami, więc nie może mu to zostać zabrane...

Każdy, kto przed wejściem ustawy w życie skończy 18 lat dostanie uprawnienia do kierowania motorowerami w postaci dowodu osobistego.

Jedyna rzecz, której tutaj nie rozumiem, to pojęcie "ustawa wejdzie w życie". Dokładnie chodzi mi o to, czy termin ten oznacza styczeń 2012, czy 2013, ponieważ istnieje coś takiego jak rok przejściowy, więc jeżeli ktoś ma takie informacje, to proszę o odpowiedź, przed którą datą trzeba ukończyć 18 lat, aby nie potrzebować prawa jazdy AM?

Jeżeli przed styczniem 2013 = jestem uratowany ;)
jeżeli przed styczniem 2012 = kicha ;p

Dajkam - prawo nie działa wstecz więc Ci którzy aktualnie mają 18 lat lub przed 2013 będą mieli skończone 18 lat to nie muszą robić nic. Ci którzy mają kartę motorowerową a nie skończą 18 lat będą musieli wymienić na AM. Ci którzy nie będą mieli ani 18 lat ani karty motorowerowej muszą zdawać egzamin.

Dzięki Kapuchon, poprawiłeś mi humor ;).

A tak na serio, to i tak miałem zamiar od razu robić prawko kat. B, więc AM było by mi nie potrzebne^

Ej ja mam 13 lat i mam kartę motorowerową , 14 będę miał w kwietniu więc czy po wejściu AM dadzą mi od razu AM czy muszę skończyć 14 i dopiero wymienić .

Szymooon90 jesli juz ja posiadasz to powejsciu ustawy w zycie czyli styczen 2013 zglos sie do wydzialu komunikacji z zapytaniem o mozliwość wymiany kartty motorowerowej na prawo jazdy karty AM

Tak ale jedna rzecz mnie niepokoi bo jak wejdzie ta ustawa to nie będę miał 14 lat bo od tylu jest to prawko

spytaj w wydziale komunikacji a dadzą ci konkretna odpowiedz

SzymoOoN90 napisał:

Tak ale jedna rzecz mnie niepokoi bo jak wejdzie ta ustawa to nie będę miał 14 lat bo od tylu jest to prawko

Z tego nowego prawa które niby ma wejść, wychodzi na to że stracisz kartę motorowerową.

Kolega zdaje na A1 i instruktor mówił że prawdopodobnie zostanie to przesunięte na lipiec

Nie przesuną tego na lipiec bo już w uchwałach jest wszystko podpisane. Kolejna sprawa jest taka, że prezydent uchwalił to w styczniu 2010 roku, a zaczyna obejmować RÓWNO po 3 latach.
Druga sprawa to taka, że już za dużo osób w Polsce się napaliło na te prawko w styczniu. (Media trąbiły o tym jak ten koleś potrącił pieszego na przejściu)

Czyli jak mam karte moto, to ide do WK i wymieniam na AM ;)?

nie. Masz kartę MOTOROWEROWĄ (żeby nie było, bo zaraz będzie, że rowerową), masz badania lekarskie na kierowców z wynikiem pozytywnym, masz zdjęcie, masz na papierze zgodę rodzica, masz ukończone 14 lat. I wtedy idziesz do WK.

A jaki jest koszt wymiany bo będe wymieniał bo zdałem jakieś 3 tygodnie temu na kartę moto ?