PROSZĘ o porady ROUTER GRANDE 4T(nie LUX)

Witam!

W piątek zakupiłam nowego Rometa LY- Routera Grande 12.
Przejechałam 80 km, a gdzieś w innym temacie czytałam, że radzicie po 30 km wymienić pierwszy raz olej (syf, opiłki i inne świństwa).
Przeglądam forum w poszukiwaniu możliwie jednoznacznej odpowiedzi na pytanie- jaki do tego olej?
Podobno nie mineralny, bo nie wytrzymuje temperatur... a zatem syntetyk(ze względu na jeszcze mały przebieg) czy połówka?
I jakie oznaczenie?

P.s. ponieważ jestem w zasadzie początkująca, nie jeżdżę 24h, nie w brzydką pogodę i nie szybko (mam wszystkie blokady i póki co nie planuję ich zdjąć, chociaż pod górkę pojechał ledwiusieńko 30...modliłam się żeby nie spadł heh).

Ponadto, czy jest ktoś, znający się na mechanice tego kucyka z Ursynowa i okolic :)?
Byłabym wdzięczna za "profesjonalne" spojrzenie nań :)

Z góry dzięki!
Pozdrawiam.

Z tym mineralnym to lipa. Ogólnie jest tak, że na dotarciu mineralny właśnie jest najlepszy bo najbardziej gęsty i zbiera ten cały śmietnik najlepiej. Ale może być również półsysntetyczny. Syntetyka nie zalewaj.
Olej 10W40. Motocyklowy oczywiście.

Wymiana po 20-50-100-200-500-1000-2000 potem co 2000.
Ja tak robiłem z chińskim 72 ccm i zrobiłem 10000 km, bezawaryjnie a potem go sprzedałem i pewnie koleś jeszcze na nim jeździ.

Np coś takiego

Dzięki za radę :)!

Teraz muszę jeszcze kupić klosz na tylni lewy kierunek i na czerwoną, bo grzmotnęłam... bolało :/

Nie wiecie gdzie można kupić na Grande? Albo chociaż jak inaczej Grande oznaczają, bo co wchodzę na "produkty" ROMETA to nie ma wymienionego...