Proszę o pomoc.

No więc kupiłem skuter Derbi Atlantis, sprowadzony z Belgi. Skuter podobno jest zablokowany i wyciąga prędkość tylko 30km/h. No więc gdzie znajduję się blokada/blokady w tym skuterze? Pozdrawiam!

pewnie moduł jest zablokowany, może do tego wariator i gaźnik. Ew. tłumik.

Moduł trzeba kupić nowy, tak? Dodam jeszcze, że skuter jest z 1999 roku i był on chyba przeznaczony do jazdy po chodnikach czy coś takiego stąd te 30 km/h.

Tak, po ścieżkach rowerowych. Tak jak w Danii - do 30 km/h. Sprawdź moduł i obecność tulei dystansowej w wariatorze.

No ale co z tym modułem, mam wstawić nowy czy co? :)

Pożycz podobny i sprawdź. Albo jeśli będziesz jechał z górki to posłuchaj czy nie odcina zapłonu (takie ryryryry).

Nie mam skąd pożyczyć, a sytuacja jest taka, że skuter ładnie buja się do 30km/h i więcej nie chcę przyśpieszyć.

Wariator (tulejka i pierścień dystansowy), moduł zapłonowy. Takie główne blokady przychodzą mi do głowy. Moduł to pewnie jedna z wielu. Możesz kupić odblokowany. Jaką masz wtyczkę?

Czyli mam kupić moduł zapłonowy, nie cewkomoduł, tak?

Ktoś się wypowie?

jakie obroty masz max - dochodzi do końca czy zacina się wcześniej ?

jezeli kabelki z magneta ida do samego modulu a pozniej do modulu wysokiego napiecia z kablem do swiecy to juz masz odpowiedz
zdejmnij dekiel z lewej strony -uwazaj na kopniaka i po zalaczeniu na centralnej nozce zobacz jak wysoko wchodzi pasek z przodu max na gore z tylu max na dol
podejrzewam ze w sprzegle bedzie inny korektor momentu i nie bedzie pasek schodzil na dol,a z przodu pierscien i to bardzo szeroki miedzy talerzami zeby nie zeszly sie na siebie i nie wepchaly paska na gore

Obroty mam chyba max, ponieważ skuter zajebiście przyspiesza - Niestety tylko do 30 km/h.

to ocen ten pasek jak wchodzi

Dobra, dzięki wszystkim za pomoc. Oddam skuter do mechanika. Mam jeszcze tylko jedno małe pytanie. Czy po rozblokowaniu wzrośnie spalanie? Jeśli tak, czy będzie ono bardzo wysokie? Dajmy na to 4/5l na 'setkę'.

Odświeżam.