Problemy z jazdą na pół gazie

Witam, nie dawno założyłem cylinder 80cc 79mm, wsadziłem dysze większą, wszystkie blokady pościągane, ale mam problemy z jazdą na pół gazie, a dokładnie gdy jade na połowie gazu to tak dziwnie przerywa, muli itd, na podnuszcze tego problemu nie ma tylko jak jade, na całym gazie jest ok… Co to może być ? Czy pomoże zmiana na filtr stożkowy ? Regulowałem gaźnik ale to nic nie pomaga.

ymm. wymień świecę bo to może być tego przyczyna… i tu mnie niepokoi ta regulacja gaziora… ale skoro już go regulowałeś to prawdopodobnie świeca… a wszystko dobrze zmatowałeś?

może jednak regulacja… a powiedzcie mi czy za dużo paliwa czy powietrza skoro jadąc po paru metrach jazdy nawet na całym gazie zaczyna przygasać i nie może się pozbierać, jak poczekam chwile na wolnych obrotach to znowu przejade te 50 metrów i znów to samo… i jeszcze jedno bo mam cylinder 80, dysze 90 i podniosłem iglice wyżej czy nie powinienem jej opuścić spowrotem jak była albo jeszcze niżej ?

najlepiej to zrób tak, wyczyść dobrze świece, wkręć śrubkę do końca i wykręć ją o 1.5-2 obrotu. Później kręć na rozgrzanym silniku o pół obrotu i co te pół obrotu jedź na jazdę testową.

świeca po przejechaniu 2km ma mieć lekko wilgotną obwódkę i elektrodę suchą koloru kawa z mlekiem :slight_smile:
Aha robi takie BUUUUU czy po prostu przeryważ?

robi takie buuuu… hehe

to za dużo powietrza :wink:
Albo zła regulacja gaźnika :slight_smile:
Albo za mała dysza :slight_smile:
A w najgorszym przypadku gdzieś coś jest rozszczelnione :slight_smile:

to jeśli za dużo powietrza to co ? mam wkręcić trochę tą śrubkę do regulacji gaźnika ? czy jeszcze coś innego ?

możesz albo ponieść iglice w gaźniku albo wkręcić tą śrubkę od mieszanki.

na iglicy mam 3-stopniową regulacje i już podniosłem najwyżej

no to wkręć śrubkę od mieszanki a jak to nie pomoże to większa dysza może.

dysza jest już 90… :frowning:

no to co z tego?
spróbować można z większą.

Spróbuj na większej dyszy coś koło 95. Najlepiej kup zestaw dysz i nie jeździj tak bo dziurę w tłoku wypalisz

od czego się może wypalić ?

od zbyt ubogiej mieszanki

Zbyt uboga mieszanka = znacznie wyższa temperatura spalin = wypalenie denka tłoka

Takie buuu to za dużo powietrza jak już powiedzieli. Ja dodam tyle że u mnie powietrze mam prawie do końca zakręcone i wtedy najlepiej jeździ. Zakręć powietrze i odkręcaj co pół obrotu i sprawdzaj jak jeździ.