Problemy z chlodzeniem

Witam mam problem z chlodzeniem w skuterze italjet formula lc. Posiada on znany silnik morini, po przejechaniu kilku kilometrow plyn w chłodnicy zaczyna się gotowac. Plukalem chlodnice kilka razy ale niestety nic to nie pomoglo !! Co prawda wylatuje “syf” ale niestety nic to nie daje wrecz przeciwnie jeszcze się pogarsza. Czym moze posiadac termostat ten układ?? Prosze pomóżcie !!! Dzi?ki z g?ry

Bo każdym “płukaniu” chłodnicy wlewałem ten sam płyn? Radziłbym go zmienić ,na nowy,lepszy.Wymień płyn i sprawdź.Może poprostu stracił swoje właściwości ,a jak nie to ew.zmień na coś innej firmy. Rozumiem ,że silnik seria?

nie za kazdym razem wlewalem nowy plyn firmy Petrygo!! silnik raczej seryjny ja go kupiłem rok temu nic nie wymienialem, poprzedni wlasciciel nic nie wspominal !! a moze tam byc termostat ??

U mnie działo się to samo. Ale to było w samochodzie w Fiacie CQN. Były te same objawy tez po paru minutach się woda gotowała i wylatywał taki brązowy syf. Pojechałem do mechanika i wymienić uszczelkę pod głowicę i do tej pory chodzi normalnie. Więc ja Ci radze wymienić uszczelkę pod głowicę i wszystko będzie ok.

wydaje mi się ze to jednak nie uszczelka :-/ ma ktos jakieś inne pomysly ??? piszcie proszę wazne

Odpowietrzenie na 99%. Przejedź się te kilka km bez korka od chłodnicy. (chyba że nie odpowietrzyłeś układu jak zalewałeś nowym płynem, możesz też, jak jazda bez korka nie pomorze, wyjść termostat i bez niego spróbować)

dzieki michal. jak ma ktos jeszcze jakieś inne pomysly piszcie proszę was !!!