Problem ze skuterem - muli!

Czy ktoś ma z Was pomysł na następujący objaw: mój skuter wykazuje pewną "mułowatość" w momencie startu (tzn. dodaję gazu i on rusza i przyspiesza, ale czuję i słyszę, że mu to baaaaardzo cięzko idzie) oraz w momencie kiedy wskazówka prędkościomierza jest gdzieś między 40 a 50 km/h. Do tej prędkości ładnie zwiększa obroty i przyspiesza w sposób dynamiczny, ale kiedy już jest tych 40 km /h to znów (tak, jak przy starcie) słyszę to takie przeeeeciąąągłeeee wchodzenie na obroty, tzn. on nie zwalnia, nie parska i nie krztusi sie, tylko wyraznie słychać ze mu ciężko i przyspiesza dużo wolniej, przestaje reagować na ruchy manetką gazu, a jak się trafi w tym momencie pod górkę - to nawet traci prędkość. Ciekawe, że jak przekroczę 50 km/h = to znowu nabiera wigoru i zaczyna ostro przyspieszać, silnik pracuje jakoś tak lżej...
Sam nie wiem, czy to kwestia jakiejś regulacji? Naprawy? Czy też to może normalne i taka jest dynamika skuterka z małym silnikiem?

jaki skuter? 2T czy 4T? Jaki przebieg? Zacząłbym od filtra powietrze- zdjąć wyczyścic, pozniej gaźnik wyczyscic. Jak 4 T warto zajrzeć do zaworów- zależy od przebiegu. Poza tym jezeli to 4T to sprawa może być całkiem normalna.

Ja wskazywałbym na źle zestawione przełożenia. To tzw dziura dynamiczna.

eeeeeee.. 4t. Filtr powietrza wymienilem w sobote, paliwa tez. Gaznika regulowac i rozbierac sie boje, bo nie umiem. A juz co to sa "zle zestawione przelozenia" to w ogole nie wiem...

A co to za moto powiedz?

Obrazowo powiem tak:
Skuter na niskich prędkościach ma już za wysokie przełożenie i go zamula. To tak, jakbyś ruszał w największej przerzutki w rowerze. Na początku jest ci ciężko, ale jak się rozkulasz jest już lżej.
Coś takiego też można zauważyć np w Zipp Simpli.

a jaka jest na to rada?

A możesz Tomku wczesniej napisać co to za maszyna?

Leszek przecież masz w pierwszym poście napisane kymco agility 50 czyli to 4T :P Czytaj uważnie,oj ten kebab chyba naprawdę Ci zaszkodził :lol:

hehe :D

No w podpisie powinno byc kymco agility 50 4t. A nie ma... __

Przepraszam Was, mózg mi wywiało dzisiaj na myjni.
W Agilce to raczej normalne nie jest. A powiedz czy przy odblokowaniu moduł ci też wymieniali?

Moduł wymieniony. Poza tym nie wiem, czy tam jeszcze jakies blokady byly. Tak mi sie cos wydaje, ze po prostu za duzo od tego skuterka oczekuje. Jakbym go powiekszył do 70-80 ccm, to by lepiej kręcił. Kurde, wbrew własnym intencjom stalem się czlonkiem sekty i coraz częściej mysle o zrobieniu prawka kat. A i kupieniu 125 ;/

Ave ty! 666

Ta sekta jest fajna;p
ale jak już zrobisz A, to nie kupuj 125, tylko tak jak ja conajmniej 200ccm ;p

Słuchaj, mnie prędkość nie kręci, ja jestem odpowiedzialny tatuś po 40 :) Ja się czołgam 60 na godzinę do pracy i z powrotem i generalnie mi to wystarczy. W ogóle to takie plany palcem na wodzie pisane o tym prawku i wiekszym skuterku. Ani czasu, ani kasy. Cieszę się na razie tym, co mam i tylko czasem bredzę o większym silniczku :)

Witam, mam dokładnie te same objawy w pożyczonym Peda Via Warrior 50. Ciężko rusza, od 10 km/h dostaje niezłego kopa, od 40 do 55 km/h muł, powyżej leci 60 km/h bez względu czy prosta czy pod górkę.
Wszystkie filtry wyczyszczone, gaźnik wyregulowany. Inny problem to elektryka - słabe ładowanie, światła ledwo świecą (2 x 12 35W). Przebieg 6003 km, jeździł na blokadach do 1500 km, potem maks 75 km/h. Przy 5500 wymieniony moduł i cewka WN na naprawdę tuningowe - skuter potrafił dojść do 90 i nie miał takich wysokich obrotów przy tej prędkości. Dziś sprawdzałem pasek i jest jak nowy, nie sprawdziłem rolek i może one się starły. Kompresja 10,5 sprawdzana dziś.