Problem ze skuterem - Kingway Condor 4T.

Witam miałem wcześniej problem że skuter gasł mi podczas jazdy myślałem że wyczyszczenie gaźnika okaże się okey... bo było w porządku gdyż były chłodniejsze dni.. W ten weekend chciałem se trochę pojeździć ale niestety znów zaczoł gasnąć podczas jazdy. W czasie jazdy skuter traci moc i zaczyna zwalniać gdy się zatrzyma zgaśnie i nie odpala dopiero jak ostygnie.. dzieje się to w ciepłe dni.. lub na światłach jak się zatrzyma zgaśnie i również nie odpala.. , ten silnik wogólę gdy jest ciepły nie ma mocy... Rano spr gaźnik czy nie jest zasyfiony i jest czysty filtr paliwa nowy powietrza to samo świeca i cewka też wymieniona.. gaźnik był regulowany więc to problem tkwi w czymś innym.. Tylko nie rozumiem w czym proszę o pomoc! skuter kingway condor 4T przebieg 7.600 km

Zobacz, czy masz olej, ale cylek na 100% przetarty.

Sprawdz przewód prowadzący powietrze z lewej strony czy nie masz go pękniętego

Mam podobny problem który opisałem w tym temacie jakby ktoś mógł pomóc :) byłbym wdzięczny

przewody sprawdzane od a do z i paliwowe i powietrza i to się dzieje właśnie w ciepłe dni.. jak ostatnio było chłodno to jakoś jeszcze szło a już cieplej jest to się pieprzy... ujechałem od domu 3 km i zdechł odpalił dopiero jak się zimny zrobił..

Wygląda na to że puchnie ci tłok.

Ok tak też podjerzewałem, a co jest tego przyczyną ? i co z tym zrobić żeby było już okey? czeka mnie wymiana cylindra i tłoka? bo teraz jest na dworze temperautra z 11 stopni i przejadę z 2 km i tak już jest a co dopiero jak będzie lato..

Musiałeś gdzieś przypałować na dotarciu lub na zimnym silniku, że go przegrzałeś, i tak się dzieje;)
A co do naprawy, to raczej czeka cię wymiana zestawu.

a może być to przyczyna iż jeździłem na rozwalonym sprzęgle? bo jak sprzęgło było rozwalone to miał inny moment obrotowy przy prędkości 40 czułem się jak bym jechał z 100 km/h cały się trząsł.

Czyli czułeś że wchodził na wyższe obroty? No wyższe obroty przez dłuższy czas nie są zbyt zdrowe, zwłaszcza dla 4T

ja mam obrotomierz to no miał wysokie przy jeździe przy 40, po wymianie inne obroty już miał, i to się zaczeło dziać już na starym sprzęgle.. też ale im cieplej tym częściej to się zdarza, teraz to ja szybciej piechotą gdzie kolwiek dojdę jak ja mam iść do sklepu to lepiej piechotą bo skuterem do sklepu który jest tuś za rogiem jechał bym z godzinę..

a długo tak jechałeś te 40 przy wysokich obrotach?

z dwa miesiące tak jeździłem sprzęgło wymieniłem dopiero półtora miesiąca a już w starym roku tak było

Cylek i tłok do wymiany.

Omegos mam pytanie - NA JAKIM OLEJU JEŹDZIŁEŚ ?

Samochodowy nawet full syntetyk w tych silnikach sieje spustoszenie, musi być motocyklowy - wtedy wysokie obroty tak nie szkodzą itd .

castrol do 4T 10w 40 chyba syntetyk to był

10w 40 to zazwyczaj pół- syntetyk - nadaje się, ale musi być MOTOCYKLOWY . Samochodowy morduje silnik w kilka tysięcy km . Mój padł przez to po 3000 km, a naprawiałem ostatnio jeden, który ma 20000 km najechane i jeździł cały czas na tanim motocyklowym , przez ten czas tylko iskrownik wymieniał gość .

Hmm, chyba jednak problem rozwiązany :D a problemem okazał się filtr paliwa wczoraj pominołem filtr paliwa, zrobiłem około 3 km i było w porządku dziś sobie też sprawdziłem i przejechałem 10 km ;) i też było w porządku. Nawet po rozgrzaniu silnika rozpędza się do 75 km/h więc raczej jest wszytko okey ;)a filtr paliwa był samochodowy i nie był wypełniony paliwem tylko trosze, a po odpaleniu paliwa w nim wcale nie było tylko tyle co zlatywało z baku i odrazu do gaźnika, więc zapewne podczas jazdy zaciągał powietrze i nie dostawał odpowiedniej dawki paliwa hehe ;)