problem z rozebraniem silnika

witam
tak jak w temacie rozebrałem wszytko ale nie mogę rozłożyć silnika by wyciągnąć wał przeszkadza chyba mi taka zębatka plastikowa o jest umieszczona na wale i napędza Popkę oleju może ktoś by wiedział jak ją ściągnąć bo ja nie mogę jakoś albo powiedzieć mi co jest jeszcze nie tak ze się nie rozkłada

Spróbuj najpierw odkręcić pompę oleju, ja jakimś dziwnym sposobem dałem sobie rade.

jak wyjąłeś pierścień zabezpieczający to złap kombinerkami bardzo łatwo to schodzi :slight_smile:

wyjąłem, popy widać na zdjęciu że nie ma. Ja myślałem ze ona ma jeszcze jakąś blokadę dzięki za odpowiedzi

jest tam tylko taki trzpień który to blokuje żeby się nie obracało na wale i to on najmocniej blokuje pryśnij wd 40 i zejdzie :slight_smile:

Sorry nie zauważyłem, tylko uważaj żeby nie uszkodzić tego takiego jak gdyby gwintu na tym plastiku bo wtedy pompa nie będzie działać.

Musisz zdjąć to tak jak pisali przedmówcy i za tym plastikiem masz jeszcze jeden pierścień segera musisz go wyjąć a potem pukać w kartery z każdej strony żeby się rozszczepiły bo same to one nie zejdą uwierz ;p

ulala ja tu widzę zes juz chcial rozpolowic silnik ale ci te przelozenie teflonowe blokowalo ^^ śuby juz żadnej nie ma