Witam
Mam Keeway Fact City 2t i mam z nim pewien problem. Otóż dzisiaj po odpaleniu skuterka i dodaniu gazu usłyszałem jakiś metaliczny dźwięk z okolic wariatora. Więc jak przyjechałem do domu zajrzałem pod pokrywe przekładni skprawdzic co sie stało (podczas jazdy wszystko było w porządku). Wariator wygląda ok. Pasek też. Odpaliłem skuterka bez pogrywy i w czasie kiedy puściłem przycisk rozrusznika usłyszałem znowu ten metaliczny dźwięk (jakby zęatki sie nie zazębiały lub cos podobnego). Zgasiłem go i odpaliłem go jeszcze raz. Wszystko ok więc składam go w całość. Bo złożeniu chciałem odpalić. Na rozrusznik sie nie dało więc użyłem kopki. Lecz podczas używania kopki słychać było, jakbym zamiast kopki używał rozrusznika (?). Ściągnąłem jeszcze raz pokrywe i okazało sie ze podczas kręcenia wałem obraca się również ta zębatka, która łączy rozrusznik wraz z wałem. Wiem ze nie powinna sie ona obracac podczas krecenia wałem. I tutaj moje pytanie: co sie zepsuło? co nie gra? Dodam ze wykręciłem tą zebatke, przeczysciłem troche nasmarowałem i to nic nie dało. Wykręciłem ją całkowicie bo jutro rano potrzebuje mojego skuterka aby dojechac do szkoły i odpala na kopke. Rozrusznik ładnie kręci bez tej zebatki.
sprzęgło jednokierunkowe rozrusznika - wchodzi na to że na stałe połączyło duże koło zębate pośrednie z wałem.
To te dwa elementy po prawej - to są sprzęgła jednokierunkowe.
i to co zrobiłes to nie jest najlepszy pomysł. To duże koło zębate i ta płaska podkładka pod nim nie są wymyślone do ciągłej pracy przez kilka kilometrów. Jeżeli faktycznie wciąż ci się kręci duże koło zębate wraz z pracującym silnikiem to zatrze ci się to.