Problem z Piaggio ZIP 50 4t euro 5

witam wszystkich pasjonatów i majsterkowiczów ,moi drodzy potrzebuję pomocy w diagnozie awarii w moim skuterze ,podczas powrotu od lekarza w moim skuterze Piaggio ZIP 50 4t E5 zapaliła się lampka awarii silnika i po chwili odcięło skuter na jakieś 4 sekundy po czym znowu załapał i tak co 100 metrów występowały objawy usterki , poruszam się na wózku inwalidzkim i to moje jedyne źródło transportu czy miał ktoś z was taki przypadek ,skuterek jest na wtrysku i wszystkie oleje i filtry są wymieniane co 1500km

nie wiem czy w małym piaggio da sie odczytać kody błedów bez interfejsu diagnostycznego.
Musisz pogooglać ale wydaje mi sie że potrzebny jest choćby najprostszy ELM i przelotka do piaggio + oprogramowanie i nie ma zastępczej procedury typu: zwieramy piny w gniazdku i wtedy kontrolka Check Engine nam wymiguje kod błędu który sobie sprawdzamy w tabelce i wiemy co go boli

Ale podstawa to odczytanie kodów błędu - bo wtedy bedzie wiadomo co sterownik uważa że go boli.

będę monitorował zachowanie skutera ale chyba trafiłem z rozwiązaniem tej awarii okazało się że uszkodziła się cewka zapłonowa ,po wymianie cewki błąd nie wyskakuje i skuter pracuje jak wcześniej