Problem z odpaleniem

Witam, mam problem z odpaleniem mojego skutera - żbik 49 2005r.Od pewnego czasu coś się stało i nie mogę go odpali. Iskra jest, gaźnik cały czyściłem, benzynę ciągnie… co to może być? Nie pali ani z kopa, ani elektrycznie… W skuterze są same seryjne części. Bardzo proszę o pomoc :wink:

Z tego co kojarzę to 4-suw. A skoro tak - sprawdź kompresje i zawory.

@up Ok. Zobaczę i odpiszą czy pomogło. Z góry dziękuję

[ Dodano: 2008-05-27, 09:52 ]

Regis napisał:

Z tego co kojarzę to 4-suw. A skoro tak - sprawdź kompresje i zawory.

a gdzie w tym skuterze są zawory?

Zawory? W 2suwie to nazywa się kanały. Ostatnio dostalem z tego 4 chyba;p a kanał to króciec ssący. ale czy to ma się jakoś do tego 4suwa to nie jestem pewien

A rozrusznik krecię Moj brat ma takiego i jak mu odpalic kiedys nie chcial to jakieś kabelki/styki na kierownicy pod plastikiem nie laczyly i ani z kopa ani z rozru nie chcial palic.

@up Kręci, ale nie może załapać. Czasami po długim odpalaniu (próbowaniu) odpala i śmiga, lecz następnego dnia to samo i już nie chce odpali :frowning:

[ Dodano: 2008-05-31, 12:46 ]
Pomóżcie plz

Ustaw luz na zaworach.

@up Nie pomogło :frowning: Proszę o pomoc :slight_smile:

Ale sprawdziłeś czy zawory mają luz ? Na dźwigienkach zaworowych musisz mieć odrobine luzu bo jak go nie będzie to za uja nei zapali. A jak nie to, to kompresje sprawdź jeszcze.

excent jak go dlugo prubujesz kopac, krecic rozrusznikiem to jak wykrecisz swiece ona jest sucha? To albo zawory albo podawanie paliwa.

@up Jest mokra

Jak jest mokra i jest iskra, to albo zawory albo kompresja. Nic innego raczej nie może był. Spróbuj jeszcze nową świece wsadzić może pomoże.

@up świece patrzylem nową i nic. Zobaczę te zawory i kompresje

Wykręć świece i spróbuj odpalać jednocześnie, jak będzie Ci wypychać palca to kompresje masz dobrą;)

Co jednoczesnie?

miałem podobny problem nie chciał pali ani na kopa ani rozrusznik dopiero po ok.20 kopach zapalil jak dobrze poszło ale rozwiązałem ten problem. Czyli tak najpierw bez zapłony czy nie przekręcasz kluczyka kopiesz (na sucho) ze go podpompował(tak to nazywam :stuck_out_tongue: ) kopiesz tak od 5-10 razy a potem przekręcasz kluczyk i za 1 kopem powinien zapali tak było umnie i tak to robie i tak dziala :mrgreen:

Pewnie nie pomoże, ale zobaczę :stuck_out_tongue: Jeśli pomoże, to zwracam szacunek xD Ile razy kopać ‘‘na sucho’’?

jak długo stał to z 10 razy i potem kopnij ze 3 normalnie jak nie pomorze to sprubuj z 15 na sucho a potem normalnie mi pomogło:!:

ok, dzięki.Jutro to zobaczę

Jeśli jesteś kompletnym laikiem to lepiej odprowadź do jakiegoś majsterka :wink: