Mój skter to Macal CY50 z silniekiem minarelli horyzzental i mam problem z odpalaniem . Otóż gdy postoi jeden dzien bez odpalania i np. rano go odpalam to odpali zakręci pare razy i tak jakby nagle nie miał paliwa . Musze wtedy do cylindra nalać trochę paliwa i wtedy odpali i normalnie jezdzi . Potem po 7 godzinach jak koncze szkole to odpala normalnie . Kiedyś tez miałem taki problem ale jak postał pare dni (czyt.5 i więcej) bez odpalania to tez musiałem wlewać paliwo do cylka . Moja diagnoza to taka ze zanim zacznie dmuchać w bak zeby paliwo zaczeło leciec to skuter juz gasnie . Albo coś z ssaniem . Mam elektryczne i nie wiem jak do tego się zabrać. Mógłbym przerobić to ssanie na reczne ??
Też miałem taki problem, to było ssanie, w moim przypadku kabelek był oberwany.
Eden13 zobacz czy wszystko styka.
Ja teraz będę kupował gaźnik 17,5mm przystosowany do ssania ręcznego.
P.S
Z tego co wiem pisze się Minarelli Horizontal.
no pewnie, ze ssanie kazdy tak ma i ja na twoim miejscu tez bym smienił na reczne
no pisze się minarelli horizental ale ja tak w pospiechu napisałem U mnie kabelki są pod taką dodatkową luźno izolacją wiec raczej tam nic się nie przetarło . Tam gdzie kabelki są widoczne nie są przetarte w zaden sposób . Ja raczej gaźnika nie wymienie bo szkoda mi inwestować w skuter . On ma jeździć jak najmniejszym kosztem . Aha ważna uwaga dotycząca ssania . Jak go odpale na zimnym to od razu daje sobie gazu duzo ze aż zaczyna ruszać ale po chwili buuuuuuuuuu… i mam lipe . Odpowiedz mi na jedno pytanie : czy mogę to przerobic na ręczne ssanie ??
gmax :a mogę zmienić na reczne bez kupowania nowego gaźnika ??
Nie
Kup nowe ssanie i po problemie… tzn na automatyczne… zamiennik… sam muszę u siebie się z tym pobawić bo mi jak postoi 3 dni bez odpalania to muszę go “katować” przez około 10min żeby odpalił :-? ssanie jak nic! no chyba że już mu kompresja padła to wtedy również może to jakoś wpłynąć na to
Nieee on jest swierzo po szlifie wiec kompresia dobra