Problem z odpalaniem skutera - akumulator czy rozrusznik ?

Witam mam problem z odpaleniem skutera nie wiem czy to akumulator czy rozrusznik. Odpalam skuter ze startera i tak mieli rozrusznik mieli i nagle tak jak by osłabiał. Odpalam z kopa i jadę żeby się akumulator podładował przejechałem od domu do biedronki zatrzymałem się na parkingu biedronki zgasiłem skuter. Ponownie chciałem go odpalić z rozrusznika ale wciąż się sytułacja powtarza co może być przyczyną? No i skuter nie jest nowy ma juz 2 miesiące i 4200km przejechane. Dzieki

Jeśli najpierw kręci, a potem słabnie, to znaczy że akumulator siada :) Inna sprawa, że nie powinien mielić, tylko szybko "załapać"-więc coś z rozrusznikiem nie tak może być albo niewyregulowany-ale tu z kolei, jak mówisz, że pali z kopa (chyba że też ciężko) jest cacy wszystko.

Po nicku widać że masz INCA STREET 50. Niestety ale siada aku:) Jest to problem ze światłami. Więcej na temat siadającego aku w streetce znajdziesz tu na forum.

Dzieki Chopaki Pozdrawiam

Wodzu mam pytanie wymieniałeś cylinder lub coś sportowego w ince?

IncaStreet napisał:

Wodzu mam pytanie wymieniałeś cylinder lub coś sportowego w ince?

Nic nie wymieniałem. (nie licząc wymienionych śrubek które się odkręciły podczas jazdy).

Korci mnie aby coś z nią zrobić ale to już nie w tym roku. Jeszcze nie wiem co ale zrobię:)

p.s.
Zlikwidowałem zawirowywacz spalin. Efekt - zwinność i start dużo lepszy, paliwo tak jak wcześniej, V-max - nic wyżej.

Ja tak myślę teraz na zimę spadają ceny części i to nawed sporo, wymienić cylinder i wydech. Wodzu zrobił byś zdjecię tego tłumika jak się pozbyłeś tej zaślepki z tłumika??

IncaStreet napisał:

Ja tak myślę teraz na zimę spadają ceny części i to nawed sporo, wymienić cylinder i wydech. Wodzu zrobił byś zdjecię tego tłumika jak się pozbyłeś tej zaślepki z tłumika??

Jutro będzie fota ale zaznaczam - prostota pomysłu aż boli:)

Najprościej aku na szybko sprawdzisz miernikiem, ile ma V na sucho a ile jak kręcisz rozrusznikiem - czy mu wtedy coraz bardziej spada poniżej 12V.

IncaStret wymień aku albo skołuj prostownik z napięciem 0,8A i podładuj go od razu przez 5 godzin. Prostownik musi być TYLKO I WYŁĄCZNIE !!! do akumulatorów motocyklowych a najlepiej jak skołujesz sobie prostownik do agm("żelowego"). Wbrew opiniom tymi prostownikami można spokojnie ładować kwasy jakie są w streetkach. na odwrót juz nie da rady tzn prostownik do kwasów nigdy nie naładuje "żelowca" jak chcesz to dam ci namiar gdzie ja kupiłem sprawdzony prostownik do agm.

0,8A to prąd, natężenie, ampery. A jeśli chodzi o napięcia to do akumulatorów 12-woltowych. Ja w Leklerku znalazłem taki fajny, uniwersalny - co prawda za 160 zł. Do ładowania na 6V i 12V, od 4 do 60 amperogodzin, ładowanie szybkie lub wolne. I made in Szwabolandia, a nie Czajna.

Kisiu a pisze w opisie ze jest do "zelówek"? jak nie i nim ładujesz to z każdym ładoowaniem katujesz akusia :)

Mój tata ma prostownik z taką opcja że można zmienić 12 i 6v to można tym naładować?/

Krzysiek, nie wiem, nie otwierałem pudełka. Może by było coś napisane ale wątpię. Więc pewnie nie do żelowych.
Inca, chodzi o napięcie ładowania, a z tego co wiem to prawie każdy skuter ma 12V. Ważny jest prąd ładowania. Zresztą w Stretce na aku jest napisane - 3A do ładowania szybkiego przez nie pamiętam ile ale chyba godzinę lub ładowanie wolne 0,7A przez 10 godzin. Ja osobiście polecam wolne, mniej niszczy akumulator.

Naładowałem akumulator i wstawiłem do skutera i tak pomielił i tak zaczął wyć to przyczyna rozrusznika czy jednak akumulatora?

witam. mam problem ze skuterem. skuter odpala bez problemu ale w czasie jazdy traci moc i zwalnia az w koncu sie zatrzyma, czasem cos strzeli. to moze byc zanik iskry?

piotrek123 naprawdobodobniej gaźnik do czysczenia i regulacja najgorsza opcja to regulacja zaworów

Piotruś napisz jaki to skuter, przebieg etc.